A böngésző új verzióját bárki ingyen letöltheti
Fotó:Shutterstock

Újabb webböngészőt turbóztak fel MI-vel

A kezdeti, béta verzió után már bárki ingyenesen letöltheti a mesterséges intelligenciával (MI) felturbózott Opera One böngészőt. Azonban nemcsak az MI használata teszi különlegessé a megújult platformot.

Mesterséges intelligenciát használt az Opera One

Az Opera One az Opera böngésző új verziója, amelyet natív mesterségesintelligencia-fejlesztésekkel turbóztak fel. A kereső a napokban lett elérhető és ingyenes a kezdeti béta verziója után. A fejlesztői szerint az Aria nevet kapó MI-asszisztens az első olyan natív webböngészőbe épített asszisztens, amely parancssoron keresztül vagy a böngésző oldalsávjáról is elérhető.

Az Opera One MI-assisztense az OpenAI GPT technológiáját használja a webes keresés élményének optimalizálására. Azonban az Aria nemcsak a keresésben segít, hiszen szövegek és kódok generálására is képes. Emellett az új böngésző az oldalsávján egy önálló panelen közvetlen hozzáférést biztosít a ChatGPT-hez.

Az Opera One új funkciókkal is bővült. Például a „lapszigetekkel”, amely egyebek mellett lehetővé teszi a megnyitott fülek csoportosítását és mentését. Továbbá a hwsw megjegyzi, a szoftver új moduláris dizájnt is kapott, amellyel a felhasználók könnyebben elérhetik a legfontosabb funkciókat.

Az új böngésző macOS, Windows és Linux platformokra ingyen letölthető a cég weboldaláról.

Célzott beszélgetésekkel is fejlesztik a mesterséges intelligenciákat

Egyébként több új munkakört teremtett a mesterséges intelligenciák (MI) megjelenése. Az egyik ilyen a prompt engineering (azonnali mérnöki munka/azonnali tervezés). Ehhez a fejlesztői munkához mérnöki végzettségre sincs szükség, viszont kimagasló fizetéssel járhat.

A prompt engineering munkakörben dolgozók feladata, hogy célzott beszélgetésekkel tanítsák a mesterséges intelligenciát például arra, a kommunikációjában mire hogyan reagáljon és miként kövesse az irányelveket. Ehhez az alkalmazottnak utasításokat kell írnia és finomítania, vagyis gyakorlatilag chatelnie kell a programmal, így javítva az MI-modellek teljesítményét időben és minőségben.

Úgy tűnik, jelenleg hatalmas az igény ilyen alkalmazottakra. Például a kaliforniai székhelyű Anthropic MI-t fejlesztő startup évi 175-335 ezer dollár (durván 60-115 millió forint) közötti fizetéssel keres dolgozókat ilyen pozícióra. A jelentkezőkkel szembeni elvárásaik között szakmai tapasztalat vagy mérnöki végzettség nem szerepel, azonban jól kell ismerniük a nagy nyelvi modelleket (LLM), például a Google Bardot és az OpenAI ChatGPT-t, valamint jónak kell lenniük rejtvények megoldásában.

A prompt engineering olyan, mint egy robotot megtanítana beszélni úgy, mint ahogyan a szavakat használjuk az egymással való kommunikációhoz

- magyarázta Michael Delcore MI-prompt mérnök és frontend fejlesztő.

Mivel elsősorban nyelvi készségekre van szükség az interaktív mesterséges intelligencia használatához, ezért az ilyen állásokra jelentkezőknél gyakori, hogy angolból, történelemből vagy filozófiából szereztek diplomát.