Forrás: Shutterstock
Rekordáron cserélt gazdát egy üveg pezsgő, aligha bontják föl
2022-01-03
Egy XIX. század végéről származó, klasszikus Perrier-Jouët pezsgő is kalapács alá került decemberben a Christie's aukciósház által szervezett londoni Finest and Rarest Wines and Spirits (Legfinomabb és Legritkább Borok és Röviditalok) árverésén – áll a magyarmezőgazdaság.hu cikkében.
Az esemény legdrágább tétele a francia Perrier-Jouët Brut Millésimé pezsgő volt. A tétel 1874-ből származik, és a legendás borház alapítójának, Charles Perrier-nek a fia alkotta meg. Az üveg ráadásul 147 éve bontatlan.
Az ital tisztán Chardonnay szőlőből készült (tehát típusa szerint Blanc de Blancs – a szerk.), amely Cramantból (Champagne borrégió/Franciaország – a szerk.), a Perrier-Jouët eredeti és legértékesebb szőlőültetvényének dűlőjéből származik.
Először 1888-ban került kalapács alá, amikor a maga nemében szintén a legdrágább árverésen eladott pezsgő lett. Ezt a címet 1967-ig nem veszítette el.
Az aukció legdrágább tételének az új tulajdonosa azonban nem csak az üveg champagne-t kapta meg annak megvásárlásával. Lehetősége lesz ugyanis egy éjszakát eltölteni az epernay-i Maison Belle Epoque Champagne-villában, amely évszázadok óta a Perrier család tulajdonában van. Emellett az épület otthont ad Európa legnagyobb francia modern művészeti magángyűjteményének és egy jelentős pezsgőpincének is. A vendég továbbá részesül egy három Michelin-csillagos séf, Pierre Gagnaire által készített vacsorában, amelyet a Perrier-Jouët pezsgőház legjobb pezsgőivel párosítanak.
A Perrier-pincészet alapítója és felesége Pierre-Nicolas Perrier és Rose-Adélaïde Jouët mindketten szerették a természetet és a művészeteket az XIX. század elején. A kulturált fiatal nő egy normann kereskedőcsaládból származott és nem mellesleg szőlész és botanikus volt. Egy évvel az esküvőjük után, 1811-ben alapították meg a Maison Perrier-Jouët pezsgőházat.
Fiuk, Charles Perrier szintén botanikus volt. 1848-ban vette át a ház irányítását. A botanikus hagyományokra utalva valamivel később, a XIX. század végén került a palackokra az emblematikus kökörcsin motívum, amely azóta is a borház jelképe. 2020-ban új fejezet kezdődött a pezsgőház életében, amikor Séverine Frerson került nyolcadik pincemesterként a pezsgőház élére - ő az első nő, aki ezt a pozíciót betöltheti a pincészet történetében.
Egy korábbi cikkünkben Márkus György, nemzetközileg ismert bor- és pezsgőkritikus szólalt meg a francia pezsgők világsikere kapcsán. A szakember kifejtette véleményét arról, hogy mi lehet a champagne-i pezsgőházak sikereinek a titka.
Elmondta, hogy a pezsgő a legtöbb emberi beavatkozást igénylő bor. Elkészítéséhez szaktudás, technológiai háttér és pénz szükséges - nagyon sok pénz. Előfordulhat, hogy 25 évig a pincében pihennek seprőn a palackok, és utána kerülnek forgalomba. Addig azonban nem csak a bor áll a pincében, hanem a pénz is. Ezen kívül olyan borokra is szükség van, amelyekből a nem évjáratos pezsgők készülnek, ami egy plusz befektetést jelent.
Emellett a kiváló termőhely, a klíma, a talaj, az ültetvény fekvése, a szőlőfajták találkozása a termőhellyel és 320 év tapasztalat– ezek mind „együtt állnak” Champagne-ban és garantálják a kiemelkedő végeredményt. A siker tehát sokkal összetettebb kérdés annál, hogy milyen eljárással készítik el a pezsgőiket.