Újra fejlődésnek indult a hazai pezsgőgyártás
Forrás: Shutterstock

Hamvaiból támad fel a minőségi magyar pezsgő

A hazai pezsgőgyártás érdemi fejlődése csak évtizedekkel követte a borkészítés technológiai megújulását. Manapság felívelőben van a szektor, azonban a minőségi magyar pezsgők sikeréhez vezető út igen rögös lehet.


Forradalmát a hazai pezsgőgyártásban

Számos magyar pincészet bővítette kínálatát pezsgőkkel a közelmúltban. Régi trendet élesztenek ezzel újjá, hiszen Magyarországon a második világháború előtt 29 pezsgőüzem működött. Később a számuk lecsökkent és minőségi italok mennyisége is jelentősen visszaesett – tömegtermelésre álltak át az üzemek.

„A szocializmus egyenlőségre törekvő évei ezt a tarka kínálatot egyszínűre festették. A pezsgőgyártás óriási mennyiségi növekedéstért el, de abban helye csak a gyors feldolgozású, olcsó tankpezsgőnek volt. A tradicionális pezsgőt, a pezsgőfogyasztás kultúráját, mint úri passziót, szerették volna az emberek gondolkodásából kitörölni”

- nyilatkozta a HelloVidék.hu-nak Wlasitsch Andrea, a Garamvári Szőlőbirtok Vinarium Kft. ügyvezetője.

A szakember beszélt arról is, hogy csak az utóbbi évekre volt jellemző, hogy a borok szektorán belül a pezsgőkészítés is komoly fejlődésnek indult. Az iparág azonban rendkívül eszköz- és munkaigényes, ezért komoly technikai hátteret és nagy anyagi ráfordításokat igényel. Ezen belül pedig a prémium kategóriás, jellemzően tradicionális eljárással készülő pezsgők gyártásához szükséges hatalmas befektetés. Wlasitsch Andrea szerint jelenleg a prémiumszektorban a legnagyobb a hazai verseny. Napjainkban körülbelül 350-400 ezer palackot értékesítenek ebben a kategóriában Magyarországon, ez a szám azonban folyamatosan nő.

Nem minden borász látja ígéretesnek a piacot

A Haszon.hu a pezsgő hazai piacának alakulása kapcsán megkereste Tokaj egyik legnagyobb pincészetének vezető borászát. A szakember nem látta olyan derűsen a szektor helyzetét, mint a pezsgőpiac több szereplője.

Forrásunk elmondta, hogy az idei év tokaji szőlőtermése meglehetősen jónak mondható a pezsgők számára. A szénsavas italok alapanyagául szolgáló fürtöket ráadásul a szüreti szezon legelején begyűjtik, így azok elkészítése korábban elkezdődik, mint más boroké. A felmerülő problémákat ő inkább a piacon látja.

„A pezsgőfogyasztás rendkívül szezonális, javarészt szilveszterre összpontosul. Másfajta borok ellenben egész évben jól fogynak. Emellett a statisztikák azt mutatják, hogy a pezsgők iránt a hazai kereslet meglehetősen csekély. Ehhez hozzájön az is, hogy pár éve sok gyártó nagy összegeket fektetett a pezsgőgyártás fejlesztésébe. Az utóbbi két évben azonban gyengélkedett a piac. A HoReCa-szektor a koronavírus-járvány alatt bezárt, amit az egész borágazat megérzett, így a pezsgők iránti – egyébként sem túl nagy - kereslet is visszaesett”

– tájékoztatta a szakember a Haszon.hu-t.

A siker titka

Egy korábbi cikkünkben Márkus György, nemzetközileg ismert bor- és pezsgőkritikus szólalt meg – ha nem is a magyar, de - a francia pezsgők világsikere kapcsán. A szakember kifejtette véleményét arról, hogy mi lehet a champagne-i pezsgőházak sikereinek a titka. Az ottani iparág márpedig példaképpen szolgálhatnak a hazai szektor számára is.

Elmondta, hogy a pezsgő a legtöbb emberi beavatkozást igénylő bor. Elkészítéséhez szaktudás, technológiai háttér és pénz szükséges - nagyon sok pénz. Előfordulhat, hogy 25 évig a pincében pihennek seprőn a palackok, és utána kerülnek forgalomba. Addig azonban nem csak a bor áll a pincében, hanem a pénz is. Ezen kívül olyan borokra is szükség van, amelyekből a nem évjáratos pezsgők készülnek, ami egy plusz befektetést jelent.

Emellett a kiváló termőhely, a klíma, a talaj, az ültetvény fekvése, a szőlőfajták találkozása a termőhellyel és 320 év tapasztalat– ezek mind „együtt állnak” Champagne-ban és garantálják a kiemelkedő végeredményt. A siker tehát sokkal összetettebb kérdés annál, hogy milyen eljárással készítik el a pezsgőiket.

Ne hagyd ki!