Szép magyar sikerek a londoni pezsgővilágbajnokságon
Fotó:123RF

Nem kérdés, hogy mivel koccintanak egy magyar pezsgő sikerére

A napokban hirdették ki a londoni pezsgővilágbajnokság díjazottjait. A versenyen kiemelkedő eredményeket értek el egy erdélyi, magyar kézben lévő pincészet termékei.Pezsgőben is élen a magyarok

Pár héttel az október végi verseny után, a napokban hirdették ki a londoni pezsgővilágbajnokság (CSWWC) díjazottjait. A pezsgővilág legjelentősebb versenyén a magyar befektetők tulajdonában álló, erdélyi Kárásztelek Pezsgőpincészet összesen négy csoportelső (Best in Class) díjat szerzett – áll a Kárásztelek Pezsgőpincészet sajtóközleményében.

Kissé meglepő volt a pincészet számára az elért eredmény, hiszen Carassia Rosé Brut pezsgőjük először nyert aranyérmet a pezsgővilágbajnokságon. A versenyen induló, 2018-as évjáratú alapborokból készült rozé azonban a várakozáson felül teljesített. A pezsgő az általa megszerzett három díj közül a zsűri elnökének, Tom Stevenson-nak a díja (Chairman`s Trophy), a három legrangosabb elismerés egyike a versenyen. A rozé emellett idén elnyerte a romániai „Nemzeti Bajnok” címet is, valamint csoportelső lett, mint a legjobb hazai NV Rosé (NV jelentése „non vintage”, azaz évjárat nélküli – a szerk.).

A Carassia Rosé Brut mellett a pincészet további két tétele a Carassia Blanc de Blancs Brut Magnum (Blanc de Blanc – francia kifejezés, lefordítva „fehér a fehérből” – azt jelzi, hogy kizárólag fehérszőlőből, jellemzően chardonnay-ból készült a pezsgő; brut, azaz száraz; magnum, vagyis 1,5 literes üveg - a szerk.) és a Carassia Classic Brut Magnum is jól szerepelt a világbajnokságon. A két aranyérmes magnum tétel közül a Carassia Blanc de Blancs Magnum két csoportelső különdíjat szerzett, a legjobb hazai magnum, és a legjobb hazai Blanc de Blancs kategóriákban. A Carassia Classic Magnum csoportelsőségét pedig a legjobb hazai tradicionális pezsgő alapfajtákból készült házasításként nyerte el.

A pezsgővilágbajnokságon összesen hét világbajnoki, egy Supreme World Champion, egy Év Pezsgőpincészete és egy Rising Star díjat, egy Chairman's Trophy, valamint tizenkettő darab Nemzeti Bajnoki címet osztottak ki a pincészetek között.

A legjobb pálinkát is kiválasztották

A napokban arról is írtunk, hogy hazánkban az idén is megválasztották az év pálinkáját Szent Miklós, a pálinkafőzők védőszentjének napja alkalmából. A címért előzetesen az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen küzdöttek meg egymással a pálinkafőzdék. A győztes főzetet pedig kiállították a Vajdahunyad Várban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum egyik vitrinjében, a korábban nyertes tételekkel egyetemben december 6-án, a pálinkafőzők védőszentjének, Szent Miklósnak a napján.

„A Pálinka Nemzeti Tanács az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szervezésével a Pálinkatörvényben foglalt kiemelt feladatának tesz eleget. Joggal mondhatjuk, hogy a pálinka megmérettetések sorából kiemelkedik az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny. Nemcsak azért, mert a nemzeti kincsünk megóvása érdekében, törvényi felhatalmazás alapján kerül megrendezésre, hanem azért is, mivel azon kizárólag a Pálinkatörvénynek megfelelő pálinkák minőségének meghatározása történik"

- mondta az eseményről Béli Géza, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szakmai elnöke és a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke.

Két győztest is a mostani eseményen állítottak ki a múzeumban. Előbb a 2020-as évben a „Magyarország legjobb pálinkája" címet megszerző Érlelt Kadarka törkölypálinka kerül a vitrinbe a Brill Pálinkaháztól. Ezt követően az idei győztes foglalta el helyét, amely nem más mint: a Várda-Drink Zrt., Exclusive Jonathan Alma pálinkája.

Amennyiben érdekelnek a korábbi cikkünk részletei, ezen a linken tovább olvashatod.

Ne hagyd ki!