A Szent István Napok keretében három napon keresztül bárkinek lehetősége lesz fejest ugrani a hűs, pezsgő italok világába. A Vigadó téren augusztus 20. és 22. között akár champagne-t, akár prossecót kóstolunk, biztos kapunk minden pohár ital mellé egy izgalmas történetet is. De vajon mi a két ital közti különbség, és champagne vagy prosecco Törley József népszerű pezsgője?


dom. Pérignon és Madame Clicquot

Az első pezsgőt az 1600-as évek végén, az 1700-as évek elején a champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette – igaz, nem tudatosan. Találmányának lényege abban rejlett, hogy a még nem kierjedt, "félkész" borokat lezárta egy parafadugóval, így buborékok keletkeztek az üvegben. Itt kezdődött a világhódító útra induló ital története, félszáz évvel később pedig Madame Clicquot számos újításának és találmányának köszönhetően vált a technika és maga az ital is igazán kifinomulttá.

Champagne, cava, prosecco

Sokan minden pezsgőt champagne-nak neveznek – tévesen, hiszen ez egy eredetvédett elnevezés, amelyet csak a Champagne borvidéken előállított termékek kaphatnak meg. A készítési technológia neve méthode traditionnelle, amely módszert máshol is alkalmazhatják, és amely mára világszerte elterjedt. Közülük is ismertségben s minőségben egyaránt kiemelkednek az Anglia déli részén megtermelt pezsgők, de így készülnek a spanyol cavák is. A champagne-i technológia palackban, az olasz prosecco pedig többségében hatalmas tartalmas tartályokban érleli a pezsgő alapjául szolgáló bort. Míg a habzó- és a gyöngyözőborba mesterséges úton kerül a buborék, addig a pezsgőkben természetes módon érlelődik. A vincellérnek már az első metszésnél – akár januárban – tudnia kell, hogy az adott szőlőből pezsgőt akar készíteni, máshogy alakul vele a munka, és más a szüret időpontja is.

Törley hagyatéka

Nálunk, Magyarországon készül pezsgő a hagyományos champagne-i módszerrel és prosecco technológiával is. Törley József, az első magyarországi pezsgőgyáros éppen Champagne-ból költözött haza, így természetesen a hagyományos módszerrel készítette el első pezsgőit a 19. század végén. A magyarországi pezsgőfogyasztás is ezzel egy időben terjedt el, amiért maga a pezsgőgyáros is erős marketinget folytatott: bement a talponálló kocsmákba, és kiverte a balhét, ha nem volt a pezsgőjéből, mondván, hogy ő azt szeretne inni. Ma már a champagne-i és prosecco-technológiával készült Törley-t is ihatunk. A Vígadó téren, a Buborék Fesztiválon augusztus 20. és 22. között a champagne, a prosecco, a cava, a magyar pezsgők és Törley italai mellett magyar pincészetek termékeiből klasszikus és újragondolt fröccsöket is kortyolhatunk.

The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Lounge Group

Két marketingmegoldás, ami még a szakmai guruk elismerését is kivívta

Az elmúlt másfél év legjobb szakmai megoldásának nevezték a Coca Cola és a Burger King egy-egy aktivitását a jövő heti budapesti Marketing Summitra készülő vállalati és ügynökségi vezetők. Újfent bebizonyosodott, hogy az önazonos reklám az, ami igazán hatásos.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!