A Tindert birtokló egyesült államokbeli társkereső óriás, a Match Group beleegyezett, hogy több száz millió dollárt fizessen az alkalmazás alapítóinak, hogy végre rendezzék a randiapp értékével kapcsolatos vitát.


Az előzmények

A Tinder alapítói 2018-ban perelték be a Match Group-ot és az akkori anyavállalatát, az IAC média holdingot azt állítva, hogy durván alulértékelték az appot annak érdekében, hogy olcsóbban szerezhessék meg.

A Tinder 2017-es felvásárlása előtt a felperesek – 10 egykori és jelenlegi felsővezető, köztük Sean Rad, Justin Mateen és Jonathan Badeen – 2014-ben részvényopciókat kaptak kompenzációjuk részeként. De mivel a Tinder egy magáncég, ezért a felvásárlást követően nem értékesíthették opcióikat a nyílt piacon. Egyetlen lehetőségük az volt, hogy meghatározott időpontokban, független értékelést követően eladják a Tinder tulajdonjogainak egyötödét kitevő részvényeiket a Match-nek és az IAC-nek.

A keresetben azt állítják, hogy amikor a randiappot eladták a cégóriásoknak, a Tindert az igazgatótanács beleegyezése nélkül olvasztották be a Match-be, és törölték az opciós jogok gyakorlásának jövőbeni dátumait.

Az alperesek végül 600 millió dollárt fizettek a felpereseknek, ami azt jelenti, hogy a Tindert hárommilliárd dollárra árazták be.

Mi a probléma?

A felperesek elmondása szerint a Match és IAC arra kényszerítette őket, hogy elfogadják a hárommilliárdos értéket, viszont azt állítják, hogy az app valójában 13 milliárd dollárt ért a kifizetés időpontjában. Ennek megfelelően kétmilliárd dolláros kártérítést követeltek.

Az ügyvédek azzal érveltek, hogy Sean Rad-et "eladói lelkiismeret furdalás" gyötörte, és a hárommilliárd dolláros értékelés pillanatában nem ragadta meg az alkalmat, hogy vitába szálljon a vállalat piaci értékével kapcsolatban.

Az ügyet november közepe óta tárgyalják a New York-i Legfelsőbb Bíróságon. A Match végül nemrég beadta a derekát, és beleegyezett, hogy 441 millió dolláros, azaz nagyjából 144 milliárd forintos kártérítést fizessen az alapítóknak, ha cserébe felhagynak a pereskedéssel.

A Match Group a Tinder mellett a Match.com-ot, az OKCupid-ot, a Hinge-t, a Meetic-et, a PlentyOfFish-t, a Ship-et és az OurTime-ot is birtokolja. Piaci értéke 36,6 milliárd dollár körül mozog. Több mint kétmilliárd dolláros éves bevételeinek szerves részét képezi a Tinder 10 millió főt számláló előfizetői bázisa.