A 2008-as válságot megjósolta, azonban több más előrejelzése is tévesnek bizonyult
Fotó: Shutterstock

„Földi pokol” jöhet a híresen pesszimista közgazdász szerint

Téveszmében hisz az, aki enyhe és átmeneti recesszióban bízik – állítja Nouriel Roubini, a híresen pesszimista közgazdász. A szakember véleménye az, hogy stagflációs adósságválság következhet, ami a 70-es évek és 2008-as világválság legrosszabb elemeit ötvözheti. Más szakemberek azonban nem ennyire borúlátók.

Recessziós jóslat a gazdaságról

Nehéz megmondani, hogy az infláció mikor éri el a csúcspontját, és a Fed meddig megy el a kamatemelésekkel. Amerikai szakértők szerint az sem kizárható, hogy ez az emelési ciklus végül recessziót okoz – írja a Portfolio.

Nagy esélyt lát a válságra Larry Summers, az Egyesült Államok egykori pénzügyminisztere is. A harvardi professzor szerint 65 év alatt egyszer sem fordult elő, hogy amikor az infláció 4 százalék felett, a munkanélküliség pedig 5 százalék alatt van, akkor két éven belül ne következzen be recesszió. Most az infláció 9 százalék felett áll, a munkanélküliségi ráta pedig 3,6 százalékos. A legtöbb közgazdász azonban arra számít, hogy a válság enyhe lesz.

Nem mindenki ilyen optimista

A híresen pesszimista Nouriel Roubini közgazdász, a Roubini Macro Associates vezetője azonban sokkal rosszabb jövőképpel kalkulál.

Több okom van azt hinni, hogy súlyos recessziót és adósságválságot látunk majd. (…) Ez a válság nem olyan lesz, mint az előzőek

- nyilatkozta a szakember.

Roubini szerint téveszme azt hinni, hogy rövid és csekély recesszió jön, hiszen a 2008-as és az 1970-es válságok legrosszabb kombinációja állhat előttünk.

1970-ben stagflációba zuhant a gazdaság, de nem alakult ki adósságválság, mert az eladósodottság alacsony volt. 2008 után adósságválságba kerültünk, amit alacsony infláció vagy defláció követett, mert a hitelválság visszavetette a keresletet. Jelenleg kínálati sokkot tapasztalunk a magasabb eladósodottság közepette, azaz a stagfláció és adósságválság kombinációja következik

- idézi a szakember véleménycikkét a portál.

Bedőlnek a részvénypiacok?

A borúlátó Roubini drasztikus visszaeséssel kalkulál a részvénypiacokon is. Szerinte az amerikai indexek legkevesebb 35 százalékot fognak még esni, azonban a válság „adósságválság és stagfláció lesz egyben”, a zuhanás mértéke ezért elérheti az 50 százalékot is.

A közgazdász kritikusai többször a szemére vetették, hogy ugyan sikeresen megjósolta a 2008-as pénzügyi válságot, számos esetben nem jöttek be a jóslatai a világgazdaság összeomlásáról.