Nem minden fekete vagy fehér, ami az egészséges étkezést illeti. A dolgok olykor sokkal bonyolultabbak, mint azt az aktuális táplálkozási trendek, vagy a hagyományos tanácsok sugallják. Amikor például lebeszélik a cukorbetegeket a gyümölcsök fogyasztásáról az egyik legfontosabb ételcsoportot menesztik az étrendjükből. Azokat az élelmiszereket, amelyek nélkülözhetetlenek a gyógyulásukhoz, illetve a szervezetük betegségmentesen tartásához. Ezeket a gyümölcsöket például bátran fogyaszthatják a cukorbeteséggel élők is.
Az áfonya, a málna, a szeder (összefoglaló nevükön bogyós gyümölcsök) tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal és vitaminokkal, miközben természetesen alacsony a cukortartalmuk. A bennük található rostok lassítják a cukrok felszívódását, ezért nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet és nem követelnek túl sok inzulint.
A szamóca magas rost- és polifenoltartalma révén pozitívan befolyásolhatja az étkezés utáni vércukorszintet, magyarán megakadályozza a vércukorszint ugrándozását.
A rostokban, és antioxidánsokban gazdag alma természetesen segít a vércukorszint szabályozásában, polifenoltartalma pedig fokozza az inzulinérzékenységet. A legszerencsésebb héjastól fogyasztani, mivel a legfontosabb vegyületei közvetlenül a héj alatt bújnak meg. Gyümölcslevet viszont nem ajánlott fogyasztani.
Az alacsony kalória-, ellenben számottevő vitamin-, rost- és antioxidáns-tartalmú citrusok (narancs, citrom, mandarin) kiváló választás a cukorbetegeknek.
A nyers diófélék csak úgy dúskálnak a földi kincsekben. És nemcsak a vércukorszint görbe laposításában segítenek ám, hanem jótékonyan hatnak a vérzsírszintekre, visszaszorítják a gyulladást, így erős a védőhatásuk a szívbetegségek ellen.
Csak azt kell szem előtt tartani, hogy valódi gyümölcsöket fogyasszanak, és ne készítményeket, valamint hogy mértékletesen tegyék.
Amit viszont ne fogyasszunk: banán, szőlő, ananász, aszalt gyümölcsök - írtuk néhány napja.