vasárnap, 2025. július 13.
Image
Agrár

Ezt teszi a mustár az egészségünkért

2025-06-12
Karácsony Zoltán
Agrár
Fotó: Nisuda Nirmantha/Unsplash

A mustár név hallatán sokaknak azonnal a sárga, csípős szósz jut eszébe, pedig a mustár ennél jóval sokoldalúbb. Magjai és levelei egyaránt értékesek, legyen szó gasztronómiai élvezetekről vagy gyógyhatásokról.

A mustármag legfontosabb hatóanyagai a glükozinolátok, melyek enzim hatásra izotiocianátokká alakulnak át. Ezek az izotiocianátok felelősek a mustár csípős ízéért és számos gyógyhatásáért. Emellett a mustár tartalmaz még zsíros olajokat, fehérjéket, ásványi anyagokat (kálium, kalcium, magnézium, foszfor) és vitaminokat (A-, C-, K-vitamin, folsav) - mutatja be a növényt a Magyar Mezőgazdaság.

Jótékony hatásai

Napjainkban is számos jótékony hatását tartják számon. Serkenti az emésztőnedvek termelődését, ezáltal javítja az emésztést és enyhítheti a puffadást. Az izotiocianátoknak köszönhetően képes gátolni bizonyos baktériumok és gombák szaporodását. Külsőleg alkalmazva, borogatásként segíthet enyhíteni az izom- és ízületi fájdalmakat, gyulladásokat (pl. reumás panaszok). Fontos azonban a fokozott óvatosság, mert irritációt okozhat.

Az angol mustár legjelentősebb hatóanyaga a szinalbin, míg a fekete és a szareptai mustár esetében a szinigrin. Ezek egy enzim hatására alakulnak tovább a prevenciós, vagy gyógyhatással bíró vegyületekké. A szinigrin hatóanyaga alkalmas sebgyógyításra, mivel antibakteriális és előmozdítja a seb bezáródását. A bőrbe dörzsölve, vagy borogatás formájában a felületi és a mélyebb rétegekben is fokozza a vérkeringést, csökkenti az ízületi és az izomfájdalmakat, továbbá képes oldani a simaizom görcsöket. A tradicionális kínai gyógyászat köhögés, meghűlés, mellkasi fájdalmak gyógyítására használja, mivel hörgőtágító és köptető hatása is van.

Mellkasi területen pakolásként, vagy bedörzsölőként könnyíti a légzést és szorgalmazza a váladék eltávolítását.

A Magyar Mezőgazdaság cikkében még található recept a házi mustár készítéséhez és a mustármagos lábfürdőhöz.

Meddig fogyasztható a lejárt minőségmegőrzési idejű mustár?

Bizonyára sok háztartásban van olyan mustár, amely a felirat szerint már "lejárt". Egy korábbi cikkben foglalkoztunk ezzel a kérdéssel.

Íme az élelmiszerek ajánlott fogyaszthatósági határideje a minőségmegőrzési idejük lejárta után, amennyiben azok megfelelő körülmények között voltak tárolva és az előzetes szemrevételezés után sem tűnnek problémásnak.
Még 2 hónapig fogyasztható: olaj, zsír, tejpor, chips, sós ropogtatnivalók
Még 3 hónapig fogyasztható: aszalványok, müzli, gabonapehely, fagyasztott termékek, édes keksz, kemény cukor, csokoládé
Még 6 hónapig fogyasztható: üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök
Még 9 hónapig fogyasztható: UHT tej, UHT tejszín, só, cukor, édesítőszerek, rizs, száraz hüvelyesek, instant termékek (például pudingpor, kakaó, fűszerek stb.), száraztészta, szószok (ketchup, mustár, majonéz), gabonafélék (liszt, búzadara, kuszkusz stb.)
Még 12 hónapig fogyasztható: konzerv (gyümölcs, zöldség, hús, hal, készétel), ásványvíz, méz, lekvár, kávé, tea kakaópor

 
rectangle
rectangle 2

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!