Futballstadion focilabda stoplis cipő zöld fű
Fotó: Shutterstock

Történelmi sikert értek el a férfiakkal meccselő női labdarúgók

A férfiak és nők ugyanabban a munkakörben egy helyen már biztosan egyenlő fizetségben részesülnek: az amerikai labdarúgásban. A női focisták hat évig küzdöttek azért, hogy ugyanannyit keressenek, mint férfi sporttársaik. Igaz, a megállapodás csak egy szűk körre vonatkozik.


A történelmi jelentőségű megállapodás értelmében az Egyesült Államok férfi és női válogatottjának játékosai mind ugyanannyi pénzt vihetnek haza a nemzetközi versenyeken való részvétel, illetve eredmény után.

Történelmi egyezség

Amellett, hogy az egyes mérkőzéseken való részvételért a játékosok egyenlő mértékű díjazást kapnak, a megállapodás egy olyan kitételt is tartalmaz, amely szerint a csapatok minden pénzjutalmat, amelyet az Egyesült Államok futballszövetsége kap a FIFA-tól, „egy kalapba tesznek”, és azt egyenlő mértékben osztják fel egymás közt.

Az új rendszer a 2022-es férfi, és a 2023-as női világbajnoksággal kezdődik.

Ilyen egyetlen más országban sincs még. Ez a megállapodás történelmi léptékű

- mondta az USA labdarúgó szövetségének elnöke, Cindy Cone.

Rögös út

Hat évbe telt, mire a felek meg tudtak egyezni azután, hogy a női válogatott világbajnokságot nyert, és a csapat sztárjai közbeszéd tárgyává tették, hogy az elért siker ellenére a szövetség kevéssé értékeli őket anyagilag. Nehezményezték, hogy évtizedek óta kevesebb pénzt kapnak, mint a férfi focisták, és ez akkor sem változik, ha világbajnokságot vagy olimpiát nyernek.

A nők a bíróságon is próbáltak érvényt szerezni igazságuknak, de 2020-ban elveszítették a futballszövetség ellen indított pert. Végül a férfi játékosok nyitották meg tavaly év végén a párbeszéd és a megegyezés lehetőségét, és beleegyeztek abba, hogy megosszák a dollármilliókat, amelyeket addig hagymányosan ők zsebeltek be.

Ennek köszönhetően a két csapat a jövő évtől kezdve 20 millió dolláron osztozhat, ami az évi körülbelül 450 ezer dolláros (165 millió forintos) díjazás felett értendő. A világbajnokság éveiben pedig ehhez még jelentős plusz összegek társulnak – írja a New York Times.

Ne hagyd ki!