McDonlad's logo kivilágítva szürkületben
Fotó: unsplash

Van, ahol már az állásinterjúért is fizetés jár

Kitűnő lehetőség a munkakeresőknek, hogy a floridai McDonald's éttermek már azért is 50 dollárt fizetnek, ha valaki megjelenik az állásinterjún. A jelöltek a gáláns ajánlat ellenére sem tapossák egymást.


​Nem elég a jutalom sem

Nem megy zökkenőmentesen a pandémia utáni újranyitás az Egyesült Államokban. Akkora a munkaerőhiány, hogy a floridai McDonald's éttermek már azért is 50 dollárt fizetnek, ha valaki hajlandó elmenni az állásinterjúra. Blake Casper, aki 60 éttermet üzemeltet, a Business Insider-nek azt nyilatkozta az ötlet nem igazán vált be, a jelentkezőket nem mozgatta meg a kilátásba helyezett jutalom sem. A válság hatására ugyanis annyira megemelkedtek a munkanélküli juttatások az USA-ban, hogy a McDonald's által kínált bérek nem vonzóak a munkavállalók számára, akik többet keresnek semmittevéssel, mint munkával.

​Jól megy az üzlet

Különösen fájó jelenség ez, hiszen az üzlet amúgy jól megy. A nagyvonalú pénzügyi juttatásoknak köszönhetően az átlag amerikaiak pénztárcája vastagabb lett és a korlátozások feloldása miatt hajlandóak is költeni. Csakhogy mivel nincs elég alkalmazott, az éttermek alig bírják a terhelést. A megoldást a béremelés lenne, bár a McDonald's már most is a floridai minimálbérnél 3 dollárral jobb kezdőfizetést ad. Emellett a különböző bónuszokkal és rugalmas felvételi eljéréssal, például SMS-ben történű jelentkezéssel igyekeznek elnyerni a munkavállalók kegyeit.

​Nem lusták, csak félnek

Elemzők elismerik, valóban komoly munkaerőhiánnyal kell szembenézniük az amerikai vállalkozásoknak, ám ez már a pandémia előtt is gondot jelentett. Az amerikaiak nem lusták, a többségük igenis dolgozni akar, ám nem meglepő módon a jobban fizető és rugalmasabb állások iránt érdeklődnek. Ezen felül a gyorséttermi állások azért sem vonzóak, mert a pandémia még nem csengett le teljesen, az éttermekben pedig sokan megfordulnak, így a reménybeli alkalmazottak tartanak attól, hogy megfertőződnek.

Ne hagyd ki!