Fémpénzek egymáson különböző magasságban
Fotó: Shutterstock

Ennél a cégnél mindenki tudja, mennyit keres a másik

A munkahelyi kávézások során sok személyes dolog szóba kerül, de a fizetés általában tabu. Egy online egészségbiztosítási szolgáltató cégnél úgy döntöttek: átláthatóvá teszik a díjazásokat.


Az Alannál mindenki tudja, mennyit keres a másik, sőt még javasolhatják is a munkatársak a fizetésemelést a szerintük arra érdemeseknél.

Elmondják hát mindenkinek

A párizsi központú Alannál a cég alapítása, vagyis 2016 óta transzparens a bérezés.

Azt akartuk, hogy mindenki képben legyen, és a teljes átláthatóság szuperkényelmesnek bizonyult: megszünteti azt a pszichés terhet, hogy figyelni kell, ki tudhat és mit

– számolt be a tapasztalatokról Charles Gorintin, a 470 dolgozót foglalkoztató cég társalapítója.

Ez azt is jelenti, hogy a náluk állásra jelentkezők nem alkudozhatnak sokat a kezdőfizetésen. A már állományban lévők pedig nem használhatják érvként a fizetésemeléshez, hogy másutt jobb ajánlatot kaptak.

Az újonnan csatlakozó munkatársak nem azt a fizetést kapják, amit korábban valahol már megkaptak, legyen bármilyen jó a meggyőző képességük – mondja Gorintin.

Előny az egyenesség

A cégnél automatikusan évente mindenki 3 százalékos fizetésemelésben részesül. Ahhoz, hogy valakinél még ezen felül is emeljenek, először megkérdezik a kollégák véleményét. Ennek célja, hogy felelősséget vállaljanak egymásért, és támogassák egymást a fejlődésben, tanulásban – mondja a cégvezető.

Nem biztos, hogy mindenki örül ennek a rendszernek, de Gorintin szerint az ilyen fokú egyenesség előny.

Az emberek csak akkor jelentkeznek hozzánk, ha valóban meg akarják ezt tapasztalni. Egyeseknek persze, nem tetszhet - mondja.

A fizetések nagyobb transzparenciájára való törekvés az Atlanti-óceán mindkét oldalán trenddé kezd válni. Ennek célja elsősorban a nemek közötti egyenlőség megteremtése a munkaerőpiacon. Az ugyanabban a munkakörben lévő férfi munkavállalók még mindig átlagosan 13 százalékkal többet keresnek női kollégáiknál – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 tagállamában végzett tavalyi felmérésből.

New Yorkban május közepétől kötelező feltüntetni az álláshirdetésekben a pozícióval járó bérezést.

Ne hagyd ki!