Brooklyn Bridge New Yorkban, napsütésben.
Fotó: Shutterstock

Van, ahol kötelező közzétenni a fizetést az állásajánlatokban

New York arra kötelezi a városban működő nagyobb cégeket, hogy az álláshirdetésekben tüntessék föl: nagyjából mekkora fizetésre számíthat a jelentkező. A május 15-én életbe lépő rendelet a munkaadók szerint negatív hatással lesz az alkalmazottak felvételére.


A decemberben elfogadott törvény a négy vagy több dolgozót foglalkoztató cégekre vonatkozik majd. Több nagy cég, például a JetBlue és a Pfizer is szeretnék elérni, hogy csak később lépjen érvénybe az új szabályozás.

Igazságosabban

A rendelkezés célja, hogy

csökkenjen a nemek közti egyenlőtlenség a fizetésekben.

2020-ban a nők átlagosan 84 százalékát kapták meg annak a fizetésnek, amit az ugyanabban a pozícióban dolgozó férfi kollégáik. Azt is szeretnék elérni, hogy a munkavállalók információhoz jussanak arról:

mennyit ér a munkájuk az aktuális piaci viszonyok között.

Az elképzelés szerint az álláshirdetésekben az adott pozícióhoz kapcsolódó minimum- és maximumfizetést kellene számszerűsíteni.

A munkaadók nemcsak azért berzenkednek ellene, mert az az álláspontjuk szerint csökkenő foglalkoztatáshoz vezetne, hanem azért is, mert felelniük kellene jelenlegi munkavállalóik esetenként kellemetlen kérdéseire is, akik kevesebbet keresnek a meghirdetett pozícióra felajánlott fizetésnél.

Ne legyen félnivalójuk

Ez tipikusan egy olyan rendelet, hogy ha valaki mindent tisztességesen csinál, akkor annak nincs félnivalója miatta

– véli az intézkedést támogató egyik New York-i politikus.

Ha vannak olyan cégek, amelyek aggasztónak tartják, az elég nagy baj

– tette hozzá.

A munkaadók tiltakozására a múlt hónapban előterjesztettek egy olyan kiegészítést, amely szerint az intézkedés május helyett csak novemberben lépne életbe, és nem a négy főnél, hanem a tizenöt főnél többeket foglalkoztatókra vonatkozna. Ezt egyelőre még nem fogadták el, tehát a jelenlegi állás szerint május 15-én életbe lép a felpuhítatlan változat.

A rendelkezés része annak a törekvésnek, hogy a munkavállalók kevésbé legyenek kiszolgáltatottak New Yorkban. A 20 milliós világvárosban 2020 óta tiltják a munkaadók számára, hogy

az állásinterjún a jelentkező korábbi fizetései után tudakozódjanak,

vagy más forrásból jussanak hozzá az információhoz.

Itt és itt írtunk arról, hogy több felmérés szerint is inkább hátránya, mint előnye van annak, ha a munkáltató nem tünteti fel a várható fizetést, bár ennek ellenére is ritka, mint a fehér holló az olyan álláshirdetés, amelyben szerepel az összeg.

Ne hagyd ki!