A kínai Sencsen látképe visszatükröződve a vizen
Fotó: Shutterstock

Hol élnek a dollármilliárdosok? New York nincs a dobogón

Azt már eddig is tudtuk, hogy Pekingben és Sanghajban él a legtöbb milliárdos a világon. A harmadik helyen eddig New York állt, mostanra azonban Sencsen leszorította az ikonikus amerikai nagyvárost a dobogóról.

A 17 és félmilliós lakosú Sencsen, amely Kína déli, Hongkonggal határos részén fekszik, a befektetők szerint tele van fiatalos optimizmussal, na és egyre több pénzzel. A korábbi halászfalu mára tech-központtá nőtte ki magát.

Jönnek, maradnak

Rabul ejtette amerikai befektetőt Raj Oswaldot is, aki három éve egy ügyfél megbízásából utazott Sencsenbe, de a látogatásból költözés lett: maradt, és saját tech vállalatot alapított.

Oswald a CNBC-nek elmondta: kevés olyan kínai várost találni, amelyben az innováció ilyen magas szinten állna, mint Sencsenben. Letelepedését ahhoz hasonlította, mint amikor az ő édesapja a hetvenes években Indiából az Egyesült Államokba költözött, hogy a fiának szebb jövőt biztosítson.

Megatrend

Egyre nagyobb vagyon koncentrálódik Kínában. Tavaly óta 8 új milliárdos került a sencseni listára, így a kínai nagyvárosban már 113 van belőlük. New Yorkban „csupán” 110 ilyen ultragazdag él, míg London az ötödik helyre szorult, 101 milliárdossal – derül ki a sahghaji Hurun összesítéséből. Összehasonlításképpen: az első helyen álló Pekingben 144 milliárdos él, Sanghajban pedig 121.

A Hurun vezető kutatója hangsúlyozta:

a lista természetesen nincs kőbe vésve, de a Sencsenben élő milliárdosok emelkedő száma egy megatrend része. Ennek alapján a következő években még több fiatal vállalkozót vonz majd a város.

Nem adták ingyen

Érdemes közelebbről megnézni, hogyan futotta be a város ezt az elképesztő fejlődést. Sencsent 1980-ban speciális gazdasági övezetté nyilvánította a kínai kormány az akkori reformoknak és nyitásnak megfelelően. Ez lehetővé tette a piac megjelenését, hiszen külföldi tőkét akartak bevonzani. Meg is lett az eredménye:

2021-ig Sencsen GDP-je 28 millió dollárról 475 milliárd dollárra hízott.

A város ma már olyan óriás techcégeknek ad otthont, mint a Huawei és a Tencent. Tavaly 2500 új techcéget alapítottak a városban, a helyi vezetés szerint így összesen már 17 ezer ilyen cég van Sencsenben.

Nem véletlen, hogy a kínai Szilícium-völgyként is emlegetik.

A hongkongi egyetem közgazdász professzora, Heng Chen a fejlődés motorját két tényezőben látja:

  • a népesség nagy része igen fiatal más szupervárosokkal összehasonlítva
  • a helyi vezetés mindent megtesz, beleértve az anyagi ösztönzést is, hogy a világ csúcstehetségeit a városba vonzza.


Ne hagyd ki!