Állami támogatást kapnak a bajba jutott állattartók
Fotó: Shutterstock

Érkeznek a pénzek a bajba jutott állattartóknak

Az idén az aszály, az inputanyagok és a takarmány árának drasztikus emelkedése komoly nehézség elé állította az állattartókat, ezért a többletköltségek okozta terhek mérséklésére az állatjóléti támogatások keretében még 2022-ben majdnem 7,2 milliárd forintot fizettek ki a sertés- és baromfiágazat érintett szereplőinek - jelentette be közleményében az Agrárminisztérium (AM).


Az állatjóléti támogatások célja, hogy a sertés és baromfiágazatban az uniós állatjóléti előírásokon túlmutató többlet-kötelezettségvállalásból eredő költségeket ellentételezzék az állattartók számára. A Magyar Államkincstár a napokban több mint 2100 kérelem alapján teljesített kifizetéseket - ismertette a minisztérium.


A baromfi állatjóléti támogatás 2022/2023-as támogatási évének második negyedévére 3,1 milliárd forint, a sertéshízó állatjóléti támogatás esetében a 2022. támogatási év harmadik negyedévére 2,4 milliárd forint kifizetése történt meg.

A tenyészkocatartók részére a kincstár megkezdte a 2022/2023-as támogatási év második negyedévére beérkezett kérelmek teljesítését. A kifizetés - csaknem 1,7 milliárd forint 542 termelő részére már megtörtént, a még ki nem fizetett támogatásokat az érintett termelők részére januárban folyósítják - írta a minisztérium.


Ne hagyd ki!