5 milliárd forint a keretösszeg
Fotó: Shutterstock

Tartasz kiskérődzőt? Pénz állhat a házhoz, nem is kevés

Új pályázatot hirdetett meg az Agrárminisztérium „Kiskérődző állatjóléti támogatás” néven mintegy 5 milliárd forintos keretösszeggel! Közlünk néhány részletet.


Itt a legújabb állatjóléti pályázat

Az új vidékfejlesztési pályázat célja a kiskérődző ágazat ellenálló képességének a növelése, az állatjóléti feltételek javítását és az állategészségügyi problémák megelőzése. Fontos lenne, hogy a gazdák a szigorú higiéniai és takarmányozási előírások teljesítésével fejlesszék a hazai állattartást - írja a kormány.hu.

A támogatott tevékenységek között szerepel egyebek között a jószágok körömápolása, a belső élősködő fertőzöttség ellenőrzése, a külső élősködők, valamint a legyek, a szúnyogok, a nyüvek elleni védekezés és az ásványi anyag kiegészítés.

Néhány részlet

208 eurónak megfelelő forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak évente állatonként a kiskérődző szektor szereplői a mostani pályázat részeként.

„A kérelmek benyújtására 2022. május 16. és június 16. között lesz lehetőség. A pénzügyi segítségben minden olyan mezőgazdasági termelő részesülhet, aki a nyilvántartási rendszerekben bejegyzett állattartóként szerepel, és hatósági állatorvos által ellenjegyzett nyilatkozattal rendelkezik arról, hogy tenyészetei maradéktalanul megfelelnek a hatályban lévő állatjóléti előírásoknak”

– nyilatkozta Nagy István agrárminiszter. A politikus továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatás kötelezettségvállalási időszaka 2022. július 01-től 2024. december 31-ig terjed.

A pontos részletek a www.palyazat.gov.hu oldalon érhetőek el.

Döntöttek az állatjólét uniós szabályozásáról

ITT írtunk róla, hogy az Európai Parlament (EP) 72 százalékos többséggel bólintott rá február végén a COM AGRI-ra, a haszonállatok jólétére vonatkozó jelentésre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint ez annak a jele, hogy az EP szerint a világ jelenleg legszigorúbb állatjóléti jogszabályait a valóságban is végre lehet hajtani. Az Európai Parlament ezáltal elismeri az állattartók eddigi teljesítményét és ösztönözni kívánja őket erőfeszítéseikben.

Az állatjólét folyamatosan fejlődő terület. A szakmai szervezetek szerint alapvető, hogy az ezzel kapcsolatos döntések tudományos bizonyítékokon, egyebek között hatásvizsgálatokon alapuljanak. Ezen túlmenően az EU működéséről szóló szerződés szerint és a szabadpiaci szabályok alapján lehetőséget kell adni a mezőgazdasági termelőknek arra, hogy szabadon értékesíthessék állataikat az EU-ban. Tehát

„a magas európai standardok alapján minden megengedett belpiaci termelési mód elfogadható, és abban sem szabad kivetnivalót találni, ha a magasabb állatjóléti színvonal érdekében tett erőfeszítéseket a gazdák versenyelőnnyé kívánják tenni az EU kereskedelmi partnereivel szemben”

- áll a közleményben. Az írás kitér arra is, hogy az állatjólét a gazdálkodók jólétéhez is kapcsolódik. Ezért fontos a gazdák támogatása abban, hogy a globális piacot fenntartható módon előállított, jó minőségű, megfizethető és biztonságos élelmiszerekkel lássák el.


Ne hagyd ki!