Ezek  akacsák megmenekülhetnek, visszaszorulóban a madárinfluenza
Fotó:123RF

Ezt a hazai járványt a jelek szerint sikerült megfogni, enyhült a szigor

Sikeresek lehettek a madárinfluenza járvány ellen hozott hazai intézkedések, mert enyhítéseket engedélyezett az országos főállatorvos néhány megfigyelés alatt tartott körzetben.Visszaszorulóban lehet a járvány

A madárinfluenza lassú terjedésének köszönhetően enyhítéseket engedélyezett az országos főállatorvos néhány megfigyelés alatt tartott körzetben. A víziszárnyasok „technológiai mozgatását” hagyta jóvá a szakember a napokban a Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben – áll a Nébih honlapján.

Az engedmény alól azonban kivételt képez néhány település, mégpedig:

  • Petőfiszállás
  • Jászszentlászló
  • Kömpöc
  • Tompa
  • Kelebia
  • Kisszállás
  • Mélykút
  • és Balotaszállás.

A szigorítások azonban továbbra is megmaradnak Békés és Csongrád-Csanád megye eddig érintett területein.

Érvényben marad azonban ezeken a megfigyelt körzetekben a víziszárnyasok betelepítési tilalma. Emellett az összes baromfifaj esetében fennáll a mintavételi kötelezettség a vágóhídra szállítás és a technológiai mozgatás előtt egyaránt. Ezenkívül az állatok szállítása csak az illetékes hatóság engedélyével lehetséges.

A Nébih honlapja említést tesz arról is, hogy amennyiben a járványhelyzetben a következő napokban sem következik be jelentős negatív változás, úgy a jelenlegi könnyítések alól kivételt jelentő településekre, valamint Békés és Csongrád-Csanád megye korlátozással érintett részeire is kiterjeszthetik a mozgatási szigor enyhítését.

Ijesztő kezdetek

A Haszon.hu korábban ebben és ebben a cikkeiben számolt be a madárinfluenza járvány kitöréséről, valamint terjedéséről.

A járvány súlyosságát jelzi, hogy amikor a Nébih november utolsó hetében a Hajdú-Bihar megyei Nyíradony és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pátroha egy-egy baromfitelepén is igazolta a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét, a szakemberek elrendelték a mintegy 14 500 pecsenyekacsából és csaknem 19 500 tenyésztyúkból álló állományok megsemmisítését.

Az Európai Unió egyébként igen komoly szabályokhoz köti a H5N1-es megfigyelési körzetekben tartott állatokból származó friss baromfihús és hústermék EU-s tagállamokba szállítását. Általános alapelv a nemzetközösségben, hogy madárinfluenza-járvány esetén csak akkor engedélyezhető baromfitermékek kiszállítása a megfigyelt területekről más EU-s országokba, ha „kockázatértékelés alapján a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi". Az erre vonatkozó jogszabályokat az érdeklődők a Nébih honlapján itt olvashatják.

Ne hagyd ki!