Terjed a madárinfluenza
Forrás: Shutterstock

Tízezrével kell leölni itthon a szárnyasokat

34 ezer szárnyas leölése vált elkerülhetetlenné, miután újabb gazdaságokban mutatták ki a Nébih munkatársai a madárinfluenza jelenlétét. Több megyében elrendelték a baromfik kötelező zárva tartását.


Terjed a madárinfluenza

A Hajdú-Bihar megyei Nyíradony és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pátroha egy-egy baromfitelepén is igazolta a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek elrendelték a mintegy 14 500 pecsenyekacsából és csaknem 19 500 tenyésztyúkból álló állományok megsemmisítését – írja a Agrárszektor.hu.

Szabályoz az EU

Magyarország mellett más európai országokban is - például Csehországban - észlelték a H5N1 jelenlétét. A csehek - hasonlóan a magyar rendeletekhez - a baromfik zárt térben tartására kötelezték a gazdáikat – ez alól csak néhány szárnyas képezhet kivételt, mint például a galamb, vagy a strucc.

Az Európai Unió igen komoly szabályokhoz köti a H5N1-es megfigyelési körzetekben tartott állatokból származó friss baromfihús és hústermék EU-s tagállamokba szállítását. Általános alapelv a nemzetközösségben, hogy madárinfluenza-járvány esetén csak akkor engedélyezhető baromfitermékek kiszállítása a megfigyelt területekről más EU-s országokba, ha „kockázatértékelés alapján a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi". Az erre vonatkozó jogszabályokat az érdeklődők a Nébih honlapján itt olvashatják.

Ne hagyd ki!