Szárnyasok millióit kellett leölni a madárinfluenza miatt
Fotó:123RF

Ráfázott a baromfiágazat a madárinfluenzára, ekkora az anyagi kár

A Nébih felmérte a károkat, és azt is közzétette hogy mekkora kártérítést fizetett ki az állam azoknak a gazdáknak, akiknek a madárállományát sújtott a H5N1 vírus.Tavaly is pusztított a madárinfluenza

2020-ban összesen 4 760 776 baromfit kellett levágni a hazai gazdaságokban, mivel az állattartó telepeken megjelent a madárinfluenza H5N1-es vírusvariánsa – tájékoztatta az Agrárszektor.hu-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih).

A Nébih arról is beszámolt a portálnak, hogy a tavalyi járvány alatt a víziszárnyasok között volt a legnagyobb a veszteség, 3 195 308 állatot kellett akkor leölni.

Az érintett állattartók azonban kártérítést kaptak. Mintegy 14 milliárd forintot fizettek ki nekik a veszteségeik miatt. Ha kicsit utána számolunk, az nagyjából 3 ezer forintot jelent szárnyasonként.

Az idei károk

Idén tavasszal 746 594 állatot kellett leölni a járvány miatt. A vírus őszi felbukkanása óta pedig eddig 758 293 madár életét oltották ki. A járvány azonban még mindig tart.

A tavaszi leölések elsősorban házityúk-állományokat értintettek, az őszi járvány azonban – közvetetten – javarészt kacsák vesztét okozta.

Kártalanítást idén eddig azok a gazdák kaptak, akik állományát tavasszal érintette a járvány. Ennek az összege megközelítette az 1,4 milliárd forintot.

Szigorú szabályok

Magyarország mellett egyébként más európai országokban - például Csehországban - is felbukkant a H5N1. Hazánkhoz hasonlóan a legtöbb államban a baromfik zárt térben tartására kötelezték a gazdákat az érintett területeken.

Az Európai Unió igen komoly szabályokhoz köti a H5N1-es megfigyelési körzetekben tartott állatokból származó friss baromfihús és hústermék EU-s tagállamokba szállítását. Általános alapelv a nemzetközösségben, hogy madárinfluenza-járvány esetén csak akkor engedélyezhető baromfitermékek kiszállítása a megfigyelt területekről más EU-s országokba, ha „kockázatértékelés alapján a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi". Az erre vonatkozó jogszabályokat a Nébih honlapján itt olvashatjátok.

A madárinfluenza-járvány ismételt hazai megjelenésével a Haszon.hu korábban több írásában is foglalkozott: ebben, vagy ebben is olvashattok róla.

Ne hagyd ki!