Mezőgazdasági melléktermékből szuperélelmiszer
Fotó: Biofungi

Mezőgazdasági melléktermékből szuperélelmiszer

Profitáljon a baromfitrágya eladásából és támogassa a fenntartható gombatermesztést! Cégünk, a Bio-Fungi Kft. Magyarország és Kelet-Közép-Európa vezető gombaipari vállalkozása. Közel 30 éve foglalkozunk gombatermesztéssel és több mint 20 éve gombakomposzt gyártással. (x)

Fotó: Biofungi

A gomba, mint élelmiszer, különleges tápértékkel rendelkező szuperélelmiszer, igen alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, vitaminokban és ásványi anyagokban (szelén, kálium, vas) gazdag és az egyetlen, nem állati eredetű D-vitamin-forrás.

A gombafogyasztás ma már 1,5 kg/fő/év, amely a jövőben a tudatos táplálkozás és környezettudatos gondolkodásmód elterjedésével jelentősen nőni fog. Annak érdekében, hogy ez a nélkülözhetetlen élelmiszer a fogyasztók asztalára kerülhessen, jelentős mennyiségű mezőgazdasági mellékterméket (baromfi- és lótrágya, szalma) használunk fel. A víz- és energiafelhasználás, valamint az alacsony CO2-kibocsátás mértéke alapján a gomba olyan tápláló élelmiszer, amelynek ökológiai lábnyoma nagyon kicsi. A gombatermesztők nem csupán a „végső újrahasznosítók”, hanem fenntartható élelmiszer forrást biztosítanak a fogyasztók számára.

Ahhoz, hogy a növekvő fogyasztási igényeket ki tudjuk elégíteni, illetve gombaalapanyagot tudjunk előállítani, baromfitrágyát is felhasználunk. A baromfitrágya nitrogénforrás a gombának. A broiler csirkék trágyaminősége aránylag kiegyenlített és mivel fűrészport vagy faforgácsot használnak almozásra, így a csirketrágya viszonylag száraz, könnyebben és egyenletesebben szétoszlatható.

A gombaalapanyag gyártás során felhasznált baromfitrágya olyan optimális komposztálási és fermentációs folyamaton esik át, amelynek köszönhetően friss élelmiszer alapanyagot tudunk előállítani. Mindezeken túlmenően a letermett gombakomposzt a mezőgazdaságba visszakerülve kimagasló tápanyagforrás a szántóföldi növényeknek, zöldségeknek, gyümölcsösöknek. Azok a gazdák, akik a baromfitrágyát a gombakomposzt üzemek számára adják el, segítik és támogatják azt a természetes folyamatot, hogy a mezőgazdasági melléktermékből élelmiszer, valamint a letermett gombakomposzt által kimagasló tápanyagforrás legyen, megvalósítva ezáltal a körforgásos gazdaságot.

Egész évben folyamatosan keresünk és befogadó nyilatkozattal, teljes körű rakodással és elszállítással, nagy mennyiségben felvásárolunk baromfitrágyát a gombaalapanyag gyártáshoz. Kollégánk, Pamuk László áll rendelkezésükre (+36 70 385 45 11; laszlo.pamuk@biofungi.hu).


Ne hagyd ki!