Pulykafarmot ért el a madárinfluenza
Fotó: Shutterstock

Ezekből sem lesz karácsonyi pulyka, elvitte a madárinfluenza

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - közölte a hivatal.


Az érintett állomány felszámolása már befejeződött, és a betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van - írták a közleményben. A hatóság - az előírásoknak megfelelően - kijelölte az adott gazdaság körül a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.


A vírust a mintegy 3600 hízópulykát tartó, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Tiszakürt településen található baromfitelepen mutatták ki. Ezúttal a madarak bágyadtsága és az állományban tapasztalható megemelkedett elhullás keltett gyanút az állattartóban. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

A hatóság felhívta a figyelmet: a betegség elleni védekezés legfőbb eszköze továbbra is a járványvédelmi előírások szigorú és következetes betartása lehet. A vadon élő madarak vonulása miatt az egész országban fennáll a kockázat, hogy a vírus bejut a baromfitelepekre. A baromfik kötelező zártan tartása jelenleg csak a magas kockázatú vármegyékben, de a baromfik fedetten etetése és itatása, valamint a takarmány és az alom zárt helyen tárolása az egész országban kötelező - áll a közleményben.

Ne hagyd ki!