öntözés kert hőségben
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Így védhetjük meg kerti növényeinket a hőségben

A hétvégén itt az újabb hőhullám, amikor növényeinkre is kiemelt figyelmet kell fordítani. Nem mindegy, mikor, hogyan locsoljuk őket, mennyi napfény éri őket, illetve vannak olyan növények, amik kifejezetten rosszul bírják a hőséget és a perzselő napsütést.


Kulcsfontosságú a megfelelő öntözés


Hosszan tartó hőhullám idején, ha csak lehetséges, állott, ne túl hideg vizet használjunk. A hideg vízzel leforrázhatjuk a leveleket, aminek égési sérülés, foltos barnulás lesz a következménye.

Kerüljük a napos időben történő locsolást, de erős felmelegedés esetén még közvetlenül a naplemente utáni néhány óra is túl forró lehet a párolgás és a leforrázás veszélye miatt. Locsoljunk későn este vagy reggel.


A növényeket ne felülről, széles vízsugárral öntözzük, hanem alulról, leginkább a tő környékét áztassuk át. Hatásosabb, ha ritkábban, de nagyobb vízadaggal öntözünk, így a talaj jobban átázik. Ellenkező esetben csak a talajfelszín nedvesedik át, onnan pedig a víz nagyon gyorsan elpárolog. A gyökerek ilyenkor elsősorban a talajfelszín közeli részeket fogják behálózni és egy hirtelen jött vízhiány gyökérpusztulást, növényszáradást okozhat - írja az Agrárszektor.

Gyűjtsük az esővizet

A növények többsége számára kémhatásában jobb az esővíz a csapvíznél. Legegyszerűbb módja, ha az ereszcsatorna vizét túlfolyóval esővíz-gyűjtő hordóba vezetjük. Az is megoldás, ha a csapadékvizet a tetőről a kert legmélyebb részére juttatjuk, és ott esőkertet alakítunk ki.

További tanácsok

Ha éppen napsütötte helyen vannak a cserepes növényeink, fogjuk meg és tegyük őket egy hűvös, árnyékosabb helyre.

Mulcsozzunk. Az egyik legjobb módszer a párolgás lassítására, megmentve ezzel a talaj nedvességét a nagy melegben körülbelül 10 centi vastagságban.

Ne ültessünk és ne metsszünk hőhullám idején, stresszt okoz a növénynek.

Használjunk árnyékolót. Az árnyék nemcsak nekünk, embereknek, hanem más élőlényeknek is aranyat érhet - írja az Agrárszektor.

Ne hagyd ki!