Sok kismalac közül egy a kamerába néz

Helló, Röfi!

Fotó: Shutterstock

A Tesco segítségét kérik a brit sertéstenyésztők

Sertéstenyésztők arra kérik a Tescót, fizessen többet a sertéshúsért, ellenkező esetben sok gazda kénytelen lesz „bezárni az ólat”, és a multinak a végén nem marad elég helyi beszállítója.

A brit sertéstenyésztők szövetségének (NPA) közlése szerint ötből négy tenyésztő egy éven belül kiszáll a bizniszből, hacsak a legnagyobb felvásárló, a Tesco nem hajlandó jobban a pénztárcájába nyúlni.

Emelkedő költségek

Más brit szupermarket-láncok már beleegyeztek abba, hogy több támogatást nyújtanak a gazdáknak, miután azok emelkedő költségekkel és munkaerőhiánnyal küzdenek.

A Tesco annyit közölt, hogy „szeretne többet tenni” a gazdák érdekében, és „együttműködik” a beszállítókkal – írja a BBC.

A sertéstenyésztők által írt nyílt levélben arra panaszkodnak: számtalan versenytárs már felismerte, hogy fontos szerepe van a brit sertéságazat támogatásában, és ők már cselekedtek, a Tesco azonban nem válaszolt érdemben többszöri megkeresésükre sem.

A Co-op, az M&S, az Aldi, az Asda, a Morrisons, a Sainsbury's és a Waitrose már beleegyeztek, hogy dedikált ellátási láncaikon keresztül többet fizetnek a brit sertéshúsért a tenyésztőknek.

A vevők hiányolnák

A gazdák egy hasonló kötelezettségvállalást várnak a Tescótól is.

Ha nem fizetnek rendes árat és nem történik semmi, akkor nem marad hazai sertéságazat, amely kiszolgálná a vásárlói igényeket, pedig tudjuk, a vevők nagyra értékelik a friss hazai termékeket

- fogalmaznak a gazdák.

A brit sertéstenyésztők szövetségének közlése szerint a Waitrose már rábólintott egy 16 millió angol fontos támogatási csomagra, a Sainsbury’s pedig további rövid távú támogatásként majdnem 3 millió fontot ajánlott föl.

Negatívra jön ki 

A gazdák szerint a megnövekedett takarmányárak, a szállítási költségek emelkedése és a munkaerő hiánya teszik lehetetlenné a tenyésztést. Az Egyesült Királyságon belül Észak-Angliában állítják elő a legtöbb sertéshúst.

Az egyik helyi tenyésztő, Simon Watchorn a BBC-nek úgy fogalmazott:

jó nagyot hazudtak a vevőknek, amikor azt mondták, hogy olcsón is lehet ételhez jutni.

Állítása szerint egy levágott sertésen jelenleg 50 fontot bukik, ha abból, amit kap, levonja a költségeket, ez pedig teljességgel fenntarthatatlan.

Hozzátette, hogy ha a szupermarketek úgy döntenek, hogy importból szereznek be olcsóbb sertéshúst, az a brit sertéstenyésztés végét jelentheti.

A magyar sertéságazat sem mostanában futja a legjobb formáját.


Ne hagyd ki!