Tehenek eszik a takarmányt az üzemben
Fotó: Shutterstock

Tehenészetek figyelem: exkluzív kutatás a friss Haszon Agrár magazinban

Néha bele sem gondolunk, hogy egyetlen pohár tejben mennyi munka van. Sőt nem csak munka. Kutatás és innováció. A robotfejéssel már sokat foglalkoztunk, főleg akkor, amikor tavaly Európa legmodernebb üzeme nyílt meg Mezőhegyesen. Most a Haszon Agrár ma megjelent friss számában messze a határon túlra tekintünk, hogy tanuljunk tőlük. Egészen a Brit Kolumbiai Egyetemig, ugyanis ott nagyon hasonló közös munkába kezdtek, mint itthon, Mezőhegyesen.Pihenni is kell a teheneknek, sőt!

A Brit Kolumbiai Egyetem \u00e9p\u00fcletet

Fotó: Shutterstock

Annyi különbséggel, hogy ott az egyetem már adott volt és a mintagazdaság, valamint a kutatómunka később épült erre. De a cél ugyanaz. A teljesen átlátható működés, melyből minden gazda profitálhat. Legutóbbi kutatásukban a tejelő szarvasmarhák pihenőidejét vizsgálták, egészen pontosan azt, hogy az egyes tartástechnológiák mennyire befolyásolják ezt. Azt már régebbi kutatások is kimutatták, hogyha a tehenek nem tudnak vagy a nem megfelelő hely miatt nem szeretnek eleget fekve tölteni, akkor a leadott tejmennyiség csökkenhet, akár 30-40 százalékkal. Ráadásul a paták gyulladása is gyakoribb. Erre adnak egy alternatív megoldást, mellyel az istálló tisztántartása is rentábilisan megoldható. Ezzel is hosszan foglalkozunk a lapban.

Tanulni lehet tőlük (is)!

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Mi csináltunk először ilyen egyetemmel együttműködő mintagazdaságot vagy ők? Na ez, egy teljesen felesleges kérdés. Ugyanis tanulhatunk tőlük és ők is tanulhatnak tőlünk. És a legfontosabb, hogy minden szarvasmarhatartó tanulhat mindkét mintaüzemtől.

És ha már tyúk és tojás. Ebben a lapszámban bemutatjuk a hajdúsági Tranzit-csoport beruházásait, melyekből szintén sokat tanulhatunk. Nemrég fejeztek be egy 15 milliárdos fejlesztést és most kezdik az újabbat, még nagyobb összegben. Egy bizonytalan gazdasági helyzetben előre menekülnek, Szabó Ákos vezérigazgató pedig elmondja, hogyan lehet egy ekkora beruházást jól menedzselni.

A leg\u00fajabb Haszon Agr\u00e1r c\u00edmlapjaFotó: Haszon

Ne hagyd ki!