Növényi magokkal az ételek íze és az egészségünk is javítható
Fotó: Shutterstock

Ezeket a magokat érdemes becsempészni az étrendbe

Egyes növényi magok feldobhatják a különféle ételek ízét. Azonban nemcsak emiatt érdemes ezeket becsempészni az étrendbe, hanem azért is, mert számos kedvező egészségügyi hatásuk lehet a szervezetre.


Növényi magok, melyek fogyasztása kedvezhet az egészségnek

Egyre több és többféle növényi mag bukkan fel az élelmiszerüzletekben. A bővülő kínálatra elsősorban az adhat magyarázatot, hogy egyre többen ismerik fel, ezek egyszerre ízletesek, valamint kedvezően hathatnak az egészségre is.

Például fehérjékben, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is jellemzően gazdagok. Jótékony hatással lehetnek az emésztésre, az immunrendszerre és a keringésre. Egyes, omega-3 zsírsavakban gazdag magok pedig segíthetik a szív- és érrendszeri egészség megőrzését is.

Az Agrárszektor megjegyzi, részben a magas polifenoltartalma miatt rendkívül egészséges és tápláló például a tökmag, a napraforgómag, a lenmag, a gersli, a rizs, a kuszkusz, a fenyőmag, a köles, a lencse, a sárgaborsó és a bab is.

Nagyon egészséges, könnyen beszerezhető, de kevésbé keresett magok

Sorolunk néhány olyan magot is, melyek Magyarországon könnyen beszerezhetők, nagyon egészségesek, de talán mégsem fordul rájuk kellő figyelem.

Hajdina: Tápanyagokban, rostokban és ásványi anyagokban is gazdag, egyúttal alacsony a zsír- és a kalóriatartalma. Fogyasztásával csökkenthetők egyes szív- és érrendszeri betegségek kockázata, emellett kedvezően hathat a vérnyomásra és a vércukorszintre. Mivel meglehetősen tartós telítettségérzetet okoz, így hozzájárulhat a fogyási célok eléréséhez. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Azonban sütve nem ajánlott, mert a sütéstől kesernyéssé válik.

Quinoa: Szintén ajánlott gluténmentes diétákhoz. Nagyon könnyen emészthető, így gyomorpanaszokkor is fogyasztható. Csontritkulás fennállásakor is jó kiegészítő táplálék lehet.

Útifű: Kakukktojás a felsorolásban, hiszen nem a magja, hanem annak a burkolata ajánlott élelmiszer. A héja nyákban gazdag, vízzel keverve gélszerű anyagot képez a gyomorba kerülve. Ezt nem emészti meg a szervezet. Viszont a rostjai kipucolhatják a lerakódásokat, valamint hozzásegíthetnek az optimális emésztéshez.

Ne hagyd ki!