5 szuperélelmiszer az ünnepi asztalra

Az ünnepi fogások ínycsiklandóak, de gyakran nagyon megterhelik a szervezetünket. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek nemcsak egészségesebbé, hanem különlegesebbé is varázsolják a karácsonyi menüsort.


A karácsonyi étkezések gyakran a bőségről és az élvezetekről szólnak, azonban nem árt, ha az egészséget is szem előtt tartjuk. A nehéz fogásokat néhány tudatosan kiválasztott szuperélelmiszerrel tehetjük könnyebben emészthetővé és tápanyagban gazdagabbá. A The Mirror dietetikusa szerint az alábbi öt alapanyag nemcsak finom, de jótékony hatású is lehet az ünnepek alatt.

1. Kelbimbó

A kelbimbó tele van rostokkal, C-vitaminnal és antioxidánsokkal, amelyek támogatják az emésztést és jótékony hatással vannak a gyulladásokra.

2. Lazac

Az omega-3 zsírsavakban gazdag lazac enyhítheti az emésztőrendszer gyulladásos folyamatait. Füstölt változatát reggelire, pirítóssal és friss zöldségekkel tálalva egészséges és elegáns fogást készíthetünk.

3. Gesztenye

A gesztenye rost- és szénhidráttartalma prebiotikus hatású, így elősegíti a hasznos bélbaktériumok működését. Sütve vagy húsok töltelékeként is remekül használható.

4. Lilakáposzta

Az antioxidánsokban gazdag lilakáposzta párolva, almával és ecettel kiegészítve szintén prebiotikus hatású köretként jelenhet meg az asztalon. Nemcsak ízletes, de az emésztést is támogatja.

5. Pulykahús

A pulyka alacsony zsírtartalmú, gyomorbarát fehérjeforrás, amely könnyebben emészthető, mint a vörös húsok. A maradékot másnap salátákhoz is felhasználhatjuk, ha már túl sok volt a nehéz ételekből.

Nemcsak az alapanyagok fontosak, hanem az is, hogyan étkezünk. A lassabb étkezés és a falatok alapos megrágása segíthet elkerülni a túlevést. Mindig ügyeljünk arra, hogy legyen rostforrás a tányéron, és fogyasszunk elegendő vizet, ami szintén támogatja az emésztést.

Az egészség a legjobb recept

Már csak azért is fontos, hogy az ember tisztában legyen a szuperfoodok listájával, mert - mint az egy nemzetközi kutatásból nemrég kiderült - háromból legalább egy magyar azt tervezi idén, hogy az ünnepi időszakban egészséges fogásokkal készül a vendégei számára.

A Cookpad karácsonyi gasztrotrend kutatást végzett három európai országban idén novemberben. A felmérés célja az volt, hogy feltérképezzék a spanyolok, a görögök és a magyarok főzési szokásait az ünnepi időszakban. Kiderült, hogy a magyarok kétszer is átgondolják, hogy mit főznek és esznek idén decemberben a megemelkedett élelmiszerárak miatt, és ez a jelenség a fiatalabb generációkat foglalkoztatja leginkább.

Ne hagyd ki!