Jön a nyári meleg
Fotó: Shutterstock

Sokan várták, érkezik a nyári meleg

Az elmúlt heti csapadékos idő után ezen a héten szárazabbra fordult az idő, de az átlagosnál még mindig hűvösebb van. A szántóföldi növényeink jó állapotban vannak, de helyenként a sok csapadék gondot okozott, előfordulnak belvízfoltok és a kalászosok is megdőltek néhol. A talaj kellően nedves kisebb körzeteket leszámítva, most már a melegre várnak a kultúrák. A jövő héten meg is érkezik a nyári meleg sok napsütéssel, záporok csak elszórtan várhatók. Az Országos Meteorológai Szolgálat agrometeorológiai előrejelzése.A mögöttünk álló héten csapadékos, az ilyenkor szokásosnál kicsit hűvösebb időben volt részünk. A hét elején még eső volt a jellemző, majd keddtől záporok, zivatarok, több helyen akár 50-100 mm-t adó felhőszakadások alakultak ki. Bár egy-egy napon nagy volt a csapadékhullás területi változékonysága, de a hét valamelyik napján mindenütt esett. Hétfőtől szárazabb időszak kezdődött, már csak elvétve fordult elő csapadék. Az elmúlt tíz napban jellemzően 25 és 70 mm közötti mennyiség hullott, ennél kevesebbet csak az Alföld egy-egy szárazabb foltján mérhettünk, viszont vannak helyek, ahol 100 mm-nél is több esett, és villámárvizek alakultak ki, elsősorban hegyvidéki patakokon.

Az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak, a repce a magképződés fenológiai fázisában jár, az őszi kalászosok is szépen szőkülnek, a búza a tejes érés, az őszi árpa pedig a viaszérés fázisába lépett . Az elmúlt hetek időjárása kedvezően hatott a fejlődésükre, kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, de nagy meleg sem rövidítette le a virágzás és magképződés igen fontos fenológiai fázisát. Ugyanakkor a sűrű állományokban a gyakran nedves leveleken a kórokozók is gyorsan szaporodtak. Helyenként a sok eső miatt megdőlt táblák is vannak. Miskolc térségében nagyon sok a becő, gyönyörű kalászok vannak, innentől kezdve száraz, meleg idő lenne erre az optimális.

A kukorica és a napraforgó számára igen jókor érkezett a csapadék, szépen fejlődnek a növények, de a gyomoknak is kedvezett az időjárás. A vetési időponttól, fajtától és agrotechnikától függően elég nagy különbségek vannak a táblák között: 20 cm-től 60-80 cm-es állománymagasság is előfordul mindkét kultúrában. Most már ezekre az állományokra is a meleg kellene.


Az előttünk álló napokban elszórtan, a hét végéig főleg keleten fordulhat elő kisebb eső, egy-egy zápor, zivatar. A jövő héten is csak elvétve alakulhatnak ki záporok, így területi átlagban jelentősebb csapadék nem valószínű. Pénteken és szombaton keleten felhős lesz az ég, de ezen kívül a napsütés lesz túlsúlyban, tartós levélnedvesség és magas páratartalom nem valószínű. A talaj tovább szárad, a szél pedig főleg pénteken, szombaton és kedden élénkül, néhol erősödik meg. A hőmérséklet a héten még nem sokat emelkedik, majd a jövő héten megérkezik az igazi nyári meleg, a hét közepén a csúcsértékek már 29 és 34 fok között várhatók.


Ne hagyd ki!