Sőt, több előnyük is van az egészségre nézve
Fotó: Shutterstock

6 gyógynövény, ami csökkentheti a vércukorszintet

Hazánkban is beszerezhető jónéhány olyan gyógynövény, melyek fogyasztása hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez. Sorolunk néhányat közülük, valamint olyanokat is, melyekkel mérsékelhető a cukor utáni sóvárgás.


Gyógynövények a megfelelő vércukorszintért

Sorolunk hat gyógynövényt, melyek segíthetnek a vércukorszint csökkentésében. Bizonyos mértékig hatékonyak lehetnek cukorbetegség fennállásakor is, azonban ilyenkor különösen ajánlott kikérni szakember véleményét a fogyasztásukról. De mutatjuk a listát:

Fahéj: Csökkentheti a vércukorszintet és segíthet kordában tartani a cukorbetegséget. Utánozza az inzulint és segíthet bejutni a cukroknak a sejtekbe. A fahéj rendszeres fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséggel járó szövődmények kialakulásának kockázatát.

Fehérbabhéj: Segíthet a hasnyálmirigy méregtelenítésében, amely ezáltal fokozhatja az inzulin kiválasztását.

Gyermekláncfű: A gyökere stimulálja a hasnyálmirigyet, így mérsékelheti a vércukorszintet.

Kapor: A kaporfogyasztás csökkenti a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát. Feltételezik, hogy a jótékony hatásai a magas antioxidáns-tartalmának köszönhetők, amely segít semlegesíteni az ártalmas oxigénfajtákat, illetve szerepet játszik a béta-sejtek működésének fokozásában.

Kukoricabibe: Vércukorszint csökkentő tulajdonságát kutatások is alátámasztják. A belőle származó bioaktív anyagok antidiabetikus vegyületek fejlesztését is segíthetik.

Teacserje: Az antioxidáns vegyületekben gazdag tea fogyasztása 14-18 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Emellett gátolhatja a szénhidrátok emésztését végző enzimek működését, fokozza a zsírsejtek glükózfelvételét, illetve az inzulinszekréciót – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Csökkenthető a cukor utáni sóvárgás

Néha az ember nagy vágyat érezhet arra, hogy édességet fogyasszon. Az érzés kiváltója például ételérzékenység, tartós stressz, vércukorszint-ingadozás vagy hormonszintváltozás is lehet. Azonban a túlzott cukorbevitel akár szívproblémák, elhízás, kettes típusú diabétesz, hormonbetegségek vagy szorongás kialakulásához is vezethet, valamint függőséget is okozhat - írja a HealthShots.

Mindezek miatt érdemes minimalizálni a cukorbevitelt, illetve kiváltani valamivel a cukrot. A fahéj mellett sorolunk további négy olyan fűszert, amelyek egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként segíthetnek csökkenteni az édesség utáni sóvárgás.

Fahéj: Ezen a listán is szerepel a fahéj a vércukorszint-stabilizáló hatása miatt. Az inzulinhoz hasonló szerepet vesz fel a szervezetben, és ösztönzi a glükóz eljutását a sejtekbe.

Gyömbér: Segít kordában tartani vércukrunkat. Emellett az ízének köszönhetően csökkenteni tudja a cukros íz utáni sóvárgást.

Görögszénamag: Aminosavai stimulálják az inzulintermelést.

Szegfűszeg: Amellett, hogy csökkenti a vérben a glükóz koncentrációját, javítja az inzulintermelést.

Kardamom: Íze segíthet pótolni az édes ízvilágot.


Ne hagyd ki!