Sorolunk öt fűszert, melyekkel érdemes feldobni a reggeli kávét
Fotó: Shutterstock

Az agy is jobban fog ezektől a kávéba keverhető fűszerektől

A megfelelő étrend kedvező hatással lehet az agyra is. Például segíthet megőrizni a mentális egészséget. Emiatt egy neurológus szerint az alábbi öt fűszer közül legalább egyet érdemes becsempészni a reggeli kávéba.


Fűszerek, melyekkel érdemes feldobni a kávézást

Az agy egészségére és gyógyulására szakosodott neurológus, Brandon Crawford a She Finds-nak beszélt róla, mely öt fűszer erősítheti a reggeli kávé hatását, valamint járulhat hozzá a kognitív képességek javításához. Mutatjuk a listáját:

Fahéj: Jelentős antioxidáns-forrás, így véd az oxidatív stressztől. Emellett szabályozhatja a vércukorszintet is.

Kurkuma: A benne lévő kurkumin gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, így csökkentheti az agyban lévő gyulladásokat, valamint az oxidatív sérüléseket.

Gyömbér: Szintén gyulladáscsökkentő hatású. Emellett úgyszintén felveheti a harcot az oxidatív stresszel, javítva a kognitív funkciókat.

Szerecsendió: Kedvezően hat a memóriára és megakadályozza az idegpályák degradálódását. Sőt, hangulatjavító hatása is van.

Fekete bors: A benne található aktív vegyület, a piperin akár kétezer százalékkal is javíthatja a kurkumin felszívódását, ezért érdemes a kurkumával párosítani. Mindemellett segíti az emésztést és más tápanyagok felszívódását – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Egy darabig a lejárata után is felhasználható a legtöbb fűszer

Egyébként főzéshez egy darabig még használható a legtöbb fűszer a szavatossági ideje lejárta után is (főleg, ha bontatlan a csomagolása). Például a babérlevélhez hasonló levelek nagyjából egy évig; az őrölt fűszerek kicsivel több mint egy évig; a friss, darálatlan ételízesítők egy-két évig; a magvak és a gyökerek pedig akár három évig is elállhatnak.

Azonban a szavatossági idejük lejártával minőségi problémák léphetnek fel a bontatlan fűszereknél is. Például csökkenhet az illat- és ízélményük, valamint másabb lehet az állaguk, mint a frissen vásároltaké. Így az ételeket kevesebb ízhez juttathatják.

A fűszereket nem szabad párás helyen tartani, hiszen a nagyobb páratartalom is ronthatja a minőségüket. Emellett nem kedvez azoknak a magas hőmérséklet és a közvetlen napfény sem. Tehát hűtőbe és sütő közelébe se érdemes a fűszerkészítményeket pakolni.


Ne hagyd ki!