Ki kell dobni azokat a szavatossági idejük lejárta után?
Fotó: Shutterstock

Meddig fogyaszthatók a lejárt fűszerek?

Más élelmiszerekhez hasonlóan a fűszerek sem tarthatók el bármeddig. Azonban a szavatossági idejük lejárta után - jellemzően - egy darabig még felhasználhatók. Viszont ekkora minőségi problémák jelentkezhetnek az ízesítőknél. Valamint nem keverendő össze a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő!


Egy darabig a lejárata után is felhasználható a legtöbb fűszer

Főzéshez egy darabig még használható a legtöbb fűszer a szavatossági ideje lejárta után is (főleg, ha bontatlan a csomagolása). Például a babérlevélhez hasonló levelek nagyjából egy évig; az őrölt fűszerek kicsivel több mint egy évig; a friss, darálatlan ételízesítők egy-két évig; a magvak és a gyökerek pedig akár három évig is elállhatnak.

Azonban a szavatossági idejük lejártával minőségi problémák léphetnek fel a bontatlan fűszereknél is. Például csökkenhet az illat- és ízélményük, valamint másabb lehet az állaguk, mint a frissen vásároltaké. Így az ételeket kevesebb ízhez juttathatják.

A Magyar Mezőgazdaság hozzáteszi, a fűszereket nem szabad párás helyen tartani, hiszen a nagyobb páratartalom is ronthatja a minőségüket. Emellett nem kedvez azoknak a magas hőmérséklet és a közvetlen napfény sem. Tehát hűtőbe és sütő közelébe se érdemes a fűszerkészítményeket pakolni.

Nem keverendő össze a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő!

Egyébként az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idővel. Az utóbbi a romlékony áruk jelölésére szolgál. Ezek fogyasztása a lejáratuk után komoly egészségügyi kockázatot jelent. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.

Ezzel szemben a minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található. Azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszíthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatóak. Különösen akkor, ha nem voltak felbontva.

A Nébih felhívja rá a figyelmet, hogy az általa ajánlott fogyaszthatósági intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési idővel ellátott, megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak. Továbbá egyéni mérlegeléssel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék.

Szóval mit meddig fogyaszthatunk?

Íme, a Nébih szerint az élelmiszerek ajánlott fogyaszthatósági határideje a minőségmegőrzési idejük lejárta után, amennyiben azok megfelelő körülmények között voltak tárolva, és az előzetes szemrevételezés után sem tűnnek problémásnak:

  • Még 2 hónapig fogyasztható: olaj, zsír, tejpor, chips, sós ropogtatnivalók
  • Még 3 hónapig fogyasztható: aszalványok, müzli, gabonapehely, fagyasztott termékek, édes keksz, kemény cukor, csokoládé
  • Még 6 hónapig fogyasztható: üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök
  • Még 9 hónapig fogyasztható: UHT tej, UHT tejszín, só, cukor, édesítőszerek, rizs, száraz hüvelyesek, instant termékek (például pudingpor, kakaó, fűszerek stb.), száraztészta, szószok (ketchup, mustár, majonéz), gabonafélék (liszt, búzadara, kuszkusz stb.)
  • Még 12 hónapig fogyasztható: konzerv (gyümölcs, zöldség, hús, hal, készétel), ásványvíz, méz, lekvár, kávé, tea kakaópor

Ne hagyd ki!