Ennek a gazdaságnak a földje jobban megkötik a szén-dioxidot
Forrás: BASF

Klímabarát megoldásokkal rukkol elő az óriásvállalat a mezőgazdaságban

A BASF a mezőgazdasági megoldások terén globális szén-dioxid-gazdálkodási programot indít, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy csökkentsék CO2 -kibocsátásukat.

Javítanák a gazdaságok fenntarthatóságát

A mezőgazdaság a globális CO2 -kibocsátás mintegy 20 százalékáért felelős, ezért a szén-dioxid-hatékonyság szempontjából jobb mezőgazdasági gyakorlatok jelentősen hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. A BASF ezért olyan programot hoz létre, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy nyomon kövessék a CO2 -kibocsátást csökkentő intézkedéseiket és jobban kihasználhassák azok előnyeit. A BASF globális szén-dioxid - gazdálkodási programja azt a célt fogja szolgálni, hogy 2030-ig 30 százalékkal csökkenjen az egy tonna terményre jutó szén-dioxid-kibocsátás a búza, a szója, a rizs, a repce és a kukorica esetében. A BASF 2022-től kezdődően szakaszosan indítja el a programját – áll a BASF sajtóközleményében.

A globális szén-dioxid-gazdálkodási program a céljai szerint a fenntartható mezőgazdaságot támogatja majd és elősegíti a BASF portfóliójának felhasználását a gazdák körében. Ez a vetőmagoktól, illetve az innovatív kémiai és biológiai növényvédő szerektől kezdve a digitális gazdálkodásig és a műtrágyakezelési megoldásokig számos területet le fogja fedni. A programot egyéb eszközök is erősíteni fogják, amelyek segítik a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak a fenntartható gazdálkodásuk érdekében.

A program abban is támogatni fogja a gazdálkodókat, hogy amellett, hogy csökkentik a gazdaságon belüli kibocsátásokat, növeljék a termőföld szénlekötését. Ezen túlmenően a BASF ki fogja építeni azt a globális rendszert, amely lehetővé teszi majd a gazdálkodók számára, hogy elismert tanúsítóktól szén-dioxid-krediteket szerezzenek, amely a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett erőfeszítéseik eredményeként második bevételi forrást jelenthet majd.

A BASF programja holisztikus megközelítést alkalmaz a nagyobb hozam elérése érdekében, valamint támogatja a gazdálkodókat abban, hogy rugalmasabbá tegyék a mezőgazdasági műveleteiket.

„Globális szén-dioxid-gazdálkodási programunk elindítása a fenntartható mezőgazdaság iránti szilárd elkötelezettségünk bizonyítéka. Az egész világon lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy növeljék a talaj egészségét, csökkentsék a kibocsátást, megkössék a szén-dioxidot, és egyúttal jutalmat kapjanak az éghajlatváltozás elleni küzdelem során tett fenntarthatósági erőfeszítéseikért”

– fejtette ki Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági megoldások elnöke.

Már zajlanak a kísérletek

A BASF Mezőgazdasági megoldások divíziója a közelmúltban megkezdte első többéves szabadföldi kísérleteit. Ezek a fenntartható mezőgazdaságra, illetve a szén-dioxid talajban történő megkötésére összpontosítanak. Céljuk, hogy már a gazdaság szintjén csökkentsék a kibocsátásokat. A kísérletek eredményeként a gazdálkodók a xarvio®, valamint az AgBalance® platformok segítségével az adatok értékelve, javítani tudják majd a fenntarthatóságukat.

Michael Wagner, a BASF Mezőgazdasági megoldások divízió Észak-Európáért felelős alelnöke nagy lehetőségeket lát a programban:

„Aktívan támogatni kívánjuk a gazdálkodókat a CO2-kibocsátás csökkentésében. AgBalance® eszközünkkel mérjük a gazdaságok CO2-lábnyomát, hogy optimalizálási javaslatokat tudjunk tenni. A partnerekkel végzett első kísérletek ígéretes megtakarítási potenciált mutatnak, és segítenek abban, hogy a mezőgazdasági termelés még inkább klímabaráttá váljon.”

2022-ben a BASF kiterjeszti már meglévő ügyfél- és értéklánc-együttműködéseit, és aktívan keresi majd az olyan új partnerségeket, amelyek a szén-dioxid-gazdálkodást is felölelik.

Bemutatkozik a BASF

A BASF a környezetvédelmet és a társadalmi felelősségvállalást kívánja ötvözni gazdasági sikeresség mellett. A csoport több mint 110 000 alkalmazottja több gazdasági szektorban és a világ legtöbb országában jelen van. Portfóliójuk hat szegmensre osztható: Vegyi anyagok, Anyagok, Ipari megoldások, Felszíni technológiák, Talajjavítás és gondozás, valamint Mezőgazdasági megoldások. 2020-ban a BASF több mint 59 milliárd eurós eladásokat ért el. Részvényeiket a frankfurti (BAS) tőzsdén és az Egyesült Államokban amerikai letéti igazolásként (BASFY) értékesítik.


Ne hagyd ki!