Leporolt kolbászcímke: minőség és tradíció mindenek felett
Fotó: BUZA

Leporolt kolbászcímke: minőség és tradíció mindenek felett

A Buza Sándor által vezetett BUZA kolbászvariációk cég termékei több generáció féltve őrzött emlékeit és hagyományait rejtik.


Második generáció

„Nagyapám, Buza Vendel állatkereskedő 1923-ban alapította hentes és mészáros üzemét a Zala megyei Söjtörön. Tíz évvel később második fia, Jenő – a hentesmesteri oklevele megszerzése után – vette át a szakmai irányítást. Onnantól a család nevével fémjelzett húsárut gyártották és forgalmazták nemcsak a hazai, de a szomszédos országok, például Ausztria piacain is” – eleveníti fel a kezdeteket Buza Sándor, a BUZA Kolbászvariációk tulajdonosa és vezetője.

A múlt század 30-as és 40-es éveiben termékeik közül a kolbász és téliszalámi variációk aratták a legnagyobb sikert. A második világháború után aztán a kollektivizálás megadta a kegyelemdöfést a BUZA család vállalkozásának. Féltve őrzött receptúráik ekkor hosszú időre a fiók mélyére kerültek…

Leporolt címke

„Máig jól emlékszem a funkciójukat vesztett épületekre: az istállóra, a mészárszékre, a koromtól fekete füstölőre vagy a földbe ásott hatalmas jégveremre. Ezek az emlékképek és a megannyi családi relikvia a mai napig elkísérnek” – mondja Buza Sándor. Fél évszázad elteltével azonban a történet folytatódott. „Kihúztam a fiókot, leporoltam a régi címkét és a recepteket. A feladat a régi volt: jót, szépet, minőséget alkotni. Húsból, szalonnából, természetes fűszerekkel, csak úgy, mint azt a nagyapámék tették.”

A „BUZA kolbászvariációk” hagyományos módon készített termékek, teljes mértékben mentesek mindenféle adalékanyagtól. Ráadásul a glutén- és laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják készítményeiket. A legkeresettebb termékeik közé tartoznak a páros- és a vastagkolbászok, valamint a szalámi félék, amik hagyományosan a régi családi receptúrák alapján készülnek. Ezenfelül pedig még szarvas- és mediterrán típusú kolbász szerepel a jelenlegi kínálatban. Utóbbi egyre keresettebb, sokaknak okoz ugyanis kellemetlen érzést a kolbászokban megtalálható fűszerpaprika. Erre jelent megoldást a hazánkban egyedinek számító termék.

Szezonális termékek

Termkékeik széles választéka szerencsére az összes évszakot lefedi, minden szezonra akad egy finomság tőlük. Az őszi-téli időszak náluk a „disznóságokról” szól, vagyis a disznótorosról, a krémes májasokról és a füstölt csülökről. Húsvétkor érdemes kipróbálni az általuk elkészített kötözött sonkát, angolszalonnát, tarját, csülköt vagy májast. A nyári melegben vagy a vénasszonyok nyara alatt pedig tökéletes párja lehet egy BUZA sonka a pohár rozéfröccsnek vagy fehérbornak.

Ne hagyd ki!