Aranyat ért a májusi eső a szántóföldeken, ez várható a folytatásban
Fotó: Shutterstock

Jól jött a szántóföldeknek, de jön még az eső és a meleg

Egy hete fordult csapadékosabbra időjárásunk, és a főként záporos csapadékból származó rendszeres öntözés a meleg idővel párosulva jót tesz a szemnövekedés fázisában lévő gabonának és az intenzíven növekvő kapás növényeknek, ugyanakkor a növényvédelemre is jobban oda kell figyelni ilyen időjárási körülmények közt. A hétvégétől bár csökken a csapadékhajlam, helyenként továbbra is lesznek záporok, és folytatódik a meleg idő, írja friss előrejelzésében a Hungaromet.


A múlt hét eleje óta hazánk jelentős részén 20 és 50 mm közötti csapadék hullott, néhol ennél is jóval több esett.Ez a mennyiség az Alföld délkeleti és középső tájain valamint a Dunántúl északnyugati felén lényegesen meghaladja a sokéves átlagot, ugyanakkor vannak területek északon és keleten valamint a déli országrészben, ahol kevesebb esett az ilyenkor szokásosnál.

Az elmúlt egy hétben nem csak a felszín közeli talajréteg, hanem a felső fél méteres réteg is sokfelé átnedvesedett, jelentősen nőtt a nedvességtartalma az egy héttel ezelőtti állapothoz képest, bár foltokban, főként az ország keleti felén vannak még területek, ahol a középső réteg még elég száraz. A fél méternél mélyebb talajréteg továbbra is bőven tartalmaz nedvességet, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban, ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. Az elmúlt időszak csapadéka ezeknek a növényeknek is igen jól jött.


A napraforgó és kukorica állományoknak sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődtek az elmúlt időszakban. A mostani meleg, de többfelé záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív növekedéshez. A korai gyümölcsök, a szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a május első felét jellemző gyakran napos és száraz idő, az intenzív záporok, felhőszakadások már rontják a termés minőségét.

A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy a hét első felében főként kedden volt hazánk jelentős részén hosszan vizes a növények levélfelülete a többi napon a csapadékos tájakon tapasztalhattunk vizes levélfelületet 12 órát elérő vagy meghaladó időtartamon át. A párás időszak hossza ennél jellemzően több órával rövidebb volt a csapadékos helyeken is.

A folytatásban pénteken várhatók több helyen záporok, néhol heves zivatarok, majd szombattól csökken a csapadékhajlam, és kevesebb helyen, de elszórtan továbbra is számítani kell záporok, akár jégesővel, felhőszakadással kísért zivatarok kialakulására. Összességében a következő egy hétben területi átlagban 5 és 15 mm közötti csapadék valószínű, aminek nagy része a legtöbb helyen péntek estig hullik majd. Így addig sokfelé tovább nedvesednek a talajok, majd szombattól területi átlagban egy száradási folyamat kezdődik.

Ez igaz a növények levélfelületére is, szombat reggelig még többfelé lesznek vizesek a sűrűbb állományok, vasárnap, hétfőn és kedden csak kevés helyen és átmenetileg lesz vizes a növényzet. A hőmérséklet nem változik számottevően. Éjszakánként jellemzően 10-15 fok közé hűl le a levegő, napközben pedig többnyire 23-28 fok közötti értékeket mérhetünk, ennél hűvösebb pénteken, a tartósan csapadékos tájakon valószínű.

Related Articles From Your Site

Ne hagyd ki!