Sorolunk öt roppant egészséges és kedvező árú élelmiszert
Fotó: Shutterstock

5 pénztárcabarát élelmiszer, tele antioxidánsokkal

Talán nem kell bemutatni az antioxidánsok kedvező hatásait a szervezetre. Sőt, sokan ismerik a legnépszerűbb forrásait is, például az áfonyát, a szamócát, valamint a zöld leveles zöldségeket. Sorolunk néhány kevésbé ismertet, melyek igen pénztárcabarátok is!


Kedvező árú, antioxidánsokban gazdag élelmiszerek 

A táplálkozáskor antioxidánsok bevitelével értékes vegyületekkel gazdagítjuk a szervezetünket. Ezek segítenek a sejtkárosító szabad gyökökkel szembeni védekezésben, valamint olyan súlyos betegségek kialakulásának a kockázatát is csökkentik, mint például szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a rák.

Az antioxidánsok közé például az antociánok, a karotinoidok, a flavonoidok, a katekinek, a polifenolok, illetve egyes vitaminok tartoznak. De sorolunk öt, meglehetősen olcsó élelmiszert, melyek kiváló antioxidáns-források:

  • Alma: Gazdag kvercetinben, katekinben és klorogénsavban. Különösen a Fuji, a Red Delicious és a Gala fajtákban található sok antioxidáns, különösen a héjukban.
  • Hagyma: Több mint 25 különböző flavonoidot tartalmaz.
  • Babfélék: Gazdagok flavonoidokban és fenolokban, valamint C-vitaminban, illetve jó fehérjeforrások is.
  • Burgonya: Különösen a sötétebb színűek gazdagok antioxidánsokban. Egyebek mellett karotinoidokat (példul lutein, zeaxantin) és klorogénsavat is tartalmaznak, amelyek támogatják az immunrendszert.
  • Olajos magvak: Nagyon sok van bennük egészséges zsírsavakból és antioxidáns hatású vitaminokból, különösen E-vitaminból. A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, a pisztácia antioxidáns-tartalma az áfonyáét és a gránátalmáét is felülmúlja.

Bio vagy hagyományos élelmiszer?

Egyébként az öko (avagy más néven bio vagy organikus) élelmiszerekre az érdeklődés Magyarországon és globálisan is növekszik. Ennek hátterében elsősorban a fogyasztói tudatosság erősödése és a környezetbarát termelési módszerek előnyben részesítése állhat.

A MATE kutatásai szerint az öko élelmiszereket - különösen a zöldségeket és a gyümölcsöket - jellemzően természetesebbnek, biztonságosabbnak és egészségesebbek ítélik meg, mint a hagyományos változataikat.

Emellett a vizsgálatok kimutatták, hogy az olyan öko gyümölcs- és zöldséglevek, mint például a szeder és a ribiszke, jelentős polifenol- és antociántartalommal rendelkeznek, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. Azonban a konvencionális termékek bizonyos esetekben jobb cukor- és savtartalmi értékeket mutattak.

A szakértők szerint az ökológiai termesztési eljárások aktiválják a növények természetes védekező mechanizmusait. Ez növeli a polifenoltartalmat és javítja az antioxidáns tulajdonságokat.

Viszont hozzáteszik, a környezeti szennyeződések mindkét termesztési módnál jelen vannak.

Ne hagyd ki!