Világszerte egyre népszerűbbek az organikus termékek
Fotó: Shutterstock

Nem mindenben jobb a bio élelmiszer, mint a ”hagyományos”

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szerint, bár jellemzően egészségesebbnek tartják a bio élelmiszereket, mint a konvencionálisakat (hagyományosakat), azonban az utóbbiaknak is vannak előnyeik.


Bio vagy hagyományos élelmiszer?

Az öko, avagy más néven bio vagy organikus élelmiszerekre az érdeklődés Magyarországon és globálisan is növekszik. Ennek hátterében elsősorban a fogyasztói tudatosság erősödése és a környezetbarát termelési módszerek előnyben részesítése állhat.

A MATE kutatásai szerint az öko élelmiszereket - különösen a zöldségeket és a gyümölcsöket - jellemzően természetesebbnek, biztonságosabbnak és egészségesebbek ítélik meg, mint a hagyományos változataikat.

Emellett a vizsgálatok kimutatták, hogy az olyan öko gyümölcs- és zöldséglevek, mint például a szeder és a ribiszke, jelentős polifenol- és antociántartalommal rendelkeznek, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal bírnak. Azonban a konvencionális termékek bizonyos esetekben jobb cukor- és savtartalmi értékeket mutattak.

A szakértők szerint az ökológiai termesztési eljárások aktiválják a növények természetes védekező mechanizmusait. Ez növeli a polifenoltartalmat és javítja az antioxidáns tulajdonságokat.

Viszont hozzáteszik, a környezeti szennyeződések mindkét termesztési módnál jelen vannak – írja az Agroinform.

A magyarok is nyitottak a biotermékekre

Egyékbént Dr. Drexler Dóra, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője korábban arról beszélt, hogy a kutatások alapján a magyarok is egyre nyitottabbak a biotermékekre. A háború előtt folyamatosan nőtt a keresletük, leginkább a biozöldségeké és a biogyümölcsöké. Azonban úgy tűnik, a mostani gazdasági bizonytalanság a hazai biokeresletben is visszaesést hozott.

A biotermelőket is ugyanúgy érintették az említett nehézségek, mint minden gazdálkodót. Annyiból talán jobban fel vannak vértezve a krízisek ellen, hogy eleve kevesebb külső inputanyagot használnak, és törekednek a gazdaságon belüli anyag- és energiakörforgásra. A biogazdálkodók számára a talaj minősége központi kérdés, így annak vízmegtartó képessége is valamivel kedvezőbb

- nyilatkozta az ügyvezető.

Ne hagyd ki!