Betett a gazdasági bizonytalanság a biotermékek keresletének
Fotó: Shutterstock

Inkább az olcsó, mint a  bio? Betett a háború a piacnak

Éveken át növekedett a kereslet a bioélelmiszerekre, egyre több fogyasztónak vált fontossá a fenntarthatóság. Minden jól alakult, azonban a bizonytalan gazdasági környezet bekavart a bioszektornak.


Betett a háború a biotermékeknek

Meredeken emelkedtek az élelmiszerárak az utóbbi hónapokban (éves alapon 44 százalékos átlagos élelmiszer-drágulásról számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hazánkban januárban), így a biotermékek ára is szerte Európában. A drágulás a vásárlási szokások változását is hozta. Például a kutatások szerint az ukrajnai háború kitörése óta csökkent az olyan specializálódott boltok forgalma, mint amilyenek a bioüzletek.

A német Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN) ezt azzal magyarázta, a vásárlók a bizonytalan gazdasági helyzet és az elszálló infláció miatt a kedvezőbb árfekvésű termékeket vásárolják, nem a drágább bioárut.

A biotermelők hiába pakolják ki termékeiket a piacokon, hiába állapodtak meg a szupermarket-hálózatokkal, az emberek számára a meglehetősen drága bioélelmiszerek egyre kevésbé fontosak

- idéztük korábban a BNN-t.

A magyarok is nyitottak a biotermékekre

Dr. Drexler Dóra, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője az Agrárszektornak elmondta, a kutatások alapján a magyarok is egyre nyitottabbak a biotermékekre. A háború előtt folyamatosan nőtt a keresletük, leginkább a biozöldségeké és a biogyümölcsöké. Azonban úgy tűnik, a mostani gazdasági bizonytalanság a hazai biokeresletben is visszaesést hozott.

A biotermelőket is ugyanúgy érintették az említett nehézségek, mint minden gazdálkodót. Annyiból talán jobban fel vannak vértezve a krízisek ellen, hogy eleve kevesebb külső inputanyagot használnak, és törekednek a gazdaságon belüli anyag- és energiakörforgásra. A biogazdálkodók számára a talaj minősége központi kérdés, így annak vízmegtartó képessége is valamivel kedvezőbb

- nyilatkozta az ügyvezető.

Nem minden bio, amire rámondják

Továbbá sok olyan termék van forgalomban, melyek nem felelnek meg a biominősítésnek, bár rájuk fogják, hogy azok. A szabályozás szerint például ökotermék kizárólag mezőgazdaságból és akvakultúrából származó árucikk lehet (például vetőmag és egyéb növényi szaporító anyag, takarmány, bor, élő vagy feldolgozatlan mezőgazdasági termék, vetőmag és egyéb növényi szaporítóanyag, feldolgozott, élelmiszernek szánt mezőgazdasági termék vagy más, mezőgazdasághoz szorosan kapcsolódó bizonyos egyéb termékek).

Nagyon fontos, hogy biotermékek vásárlásakor meggyőződjünk róla, hogy a csomagoláson ott van az EU Bio logója, a zöld alapon fehér csillagokból álló levél, vagy ennek fekete-fehér változata. A logó alatt pedig meg kell jelenjen az ellenőrző szervezet kódszáma (Magyarországon HU-ÖKO-01 vagy HU-ÖKO-02), hiszen a bio minőséget a termeléstől a feldolgozáson át, egészen a kereskedelemig egy átfogó ellenőrzési és tanúsítási rendszer garantálja

- tette hozzá Dr. Drexler Dóra.

The Conversation

Ne hagyd ki!