Hatalmasat nőtt Európában a biotermékek piaca
Fotó: Shutterstock

Ezekben a bioágazatokban tartozunk a világ élvonalához

A világ 10. legnagyobb biogyümölcs-termesztője lett hazánk az elmúlt években. Ráadásul óriási kiskereskedelmi piacbővülését mutat a biotermékek forgalma a közelmúltban az Európai Unióban. Néhány bioágazatban pedig Magyarország a világ legnagyobb termelői közé tartozik.


Terjed az ökológiai termesztés

74,9 millió hektáron, 3,4 millió mezőgazdasági termelő foglalkozott ökológiai termeléssel a világban 2020-ban. A legnagyobb ökológiai termőterületekkel Ausztrália, Argentína és Uruguay rendelkezett. A művelési területek legnagyobb hányada pedig Liechtensteinben (41,6 százalék), Ausztriában (26,5 százalék) és Észtországban (22,4 százalék) volt öko – írja tanulmányában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Rekord év volt a 2020-as, hiszen az ökotermékek európai piaca elérte az 52 milliárd eurót, amit 15 százalékos növekedés jelent egyetlen év alatt. Az ökológiai gazdálkodásba vont terület pedig 17 millió hektárra bővültek Európában. A tanulmány szerint a jelentős emelkedés egyértelműen a koronavírus-járvány hatására megváltozó fogyasztási szokásoknak tudható be. Ebben az időszakban ugyanis az emberek többet dolgoztak otthonról, gyakrabban főztek és jobban odafigyeltek az egészségükre.

„A legújabb statisztikai adatok is megerősítik, hogy a termelésnek és a feldolgozásnak lépést kell tartania a dinamikusan bővülő bio piaccal. Ezt a fejlődést az Európai Unió Farm to Fork, azaz Termőföldtől az asztalig stratégiája is előirányozza, és a tagállamok új Közös Agrárpolitikája lehet az eszköz a megvalósítására. (…) Idehaza a KAP Stratégiai terv mellett a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökogazdálkodás Fejlesztéséért című dokumentum fogalmazza meg az öko ágazat átfogó fejlesztéséhez szükséges irányokat és célértékeket 2027-ig”

– nyilatkozta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, aki egyben az IFOAM Organics Europe (Ökogazdálkodók Európai Szövetsége) alelnöki tisztét is betölti.

Amiben élen jár Magyarország

Hazánkban nagyjából 301 ezer hektáron folyt ökológiai gazdálkodás két évvel ezelőtt, ami a teljes termőterületeink 6 százalékát tette ki. Ezzel az értékkel a kontinens középmezőnyébe tartozunk. Magyarországon egyébként több mint 5 ezer mezőgazdasági termelő, 500-nál több feldolgozó és csaknem 50 EU-n kívüli területről importot bonyolító vállalkozás állt bio ellenőrzés alatt 2020-ban - írja a tanulmány.

Az édesvízi ökológia halgazdálkodás terén az élmezőnyben voltunk. Tavalyelőtt ugyanis 1743 tonna termeléssel a világrangsor 9. helyén szerepeltünk. Továbbá a hazai gyümölcstermő területek 11,5 százaléka, azaz 7306 hektár volt ökoművelésben, amivel hazánk a 10. legnagyobb mérsékeltövi bio gyümölcsültetvény területtel rendelkező ország.

„A legfrissebb hazai adatokat nemzetközi összehasonlításban látva bizakodóak vagyunk, hogy tovább folytatódik az öko ágazat fejlődése. Ehhez azonban nélkülözhetetlen - a gazdák felé irányuló támogatások mellett - a szaktanácsadás és tudásátadás, a piacfejlesztés, valamint a kutatás-innováció megerősítése is”

– vélekedett Dr. Drexler Dóra.


Ne hagyd ki!