Több hazai termelő szerint is jó piaca van a roppant egészséges csipkebogyónak. Viszont a termesztése és a termés betakarítása jár némi kihívással. Keresett feldolgozott formában, például lekvárként, vagy olajként is.
Számos pozitív tulajdonsága van csipkebogyónak
A csipkebogyó természetes C-vitaminforrás. Ezen kívül tartalmaz A- és B-vitamint, valamint antioxidáns polifenolokat, karotinoidokat, alma-, nikotin- és citromsavat, szénhidrátokat, cinket, rezet, vasat, magnéziumot, rostokat, valamint folsavat.
Kiváló gyulladáscsökkentő, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Remekül használható ízületi gyulladás kezelésére, továbbá megfázás és influenza gyógyítására. Mindemellett segít székrekedés és enyhe epehólyag-problémák esetén is.
Népszerűek a csipkebogyó-készítmények
Balogh Péter a Zala megyei Kerkabarabáson foglalkozik csipkebogyóval. Maga nem termeszti, csak begyűjti a termést. Lekvárt és olajat készít belőle, hiszen jó rájuk a kereslet. Emellett saját maga is felhasználja a növényt: a magas vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt teaként fogyasztja.
Igazán jó hatásai vannak az olajnak és kevesen is foglalkozunk a készítésével. A csipkebogyóból készült olaj az egyik legjobb bőrregeneráló készítmény, több tucat bőrproblémára jó. Sok ismert, híres ember alkalmazza már, így egyre jobban elterjed a köztudatban a növény híre. Az olaj a lekvárnak begyűjtött csipkebogyó visszamaradó magjából készül, de mivel ennél többre van szükségünk, ezért egy pálinkafőzdéből szerezzük be a további mennyiséget. A magot ki kell szárítani, meg kell rostálni, s csak azt követően készülhet el az olaj
- idézi Balogh Pétert az Agrárszektor.
Meg van vele elégedve a termelő is
20 éve foglalkozik csipkebogyóval a kaposvári Kungli Ferenc. A nagyobb szemű és édesebb Karpatia mellett vad csipkebokrok is vannak a kertjében. Lekvárként dolgozza fel és értékesíti mindkét fajtát.
Problémásnak tartja, hogy a termését kézzel kell szedni, tehát igen munkaigényes. Nem éri meg bérszedőket alkalmazni, ezért a család végzi a munkát. Emiatt termelik a növényt csupán egy hektáron. Emellett foglalkozásigényes, a gombabetegségek és a rovarok is megtámadják, valamint gyomos területen kisebb mennyiség terem belőle.