Mindegyik megterem Magyarországon is

A csicsókának számos élelmezési felhasználása ismert, valamint gyógyhatása is jelentős: például regenerálja a bélflórákat. A burgonyához hasonlóan a gumóit fogyasztják, azonban a napraforgó rokona. Mellette mutatunk más gyógynövényeket is, melyeknek most van a szezonja!


A csicsóka, a „szegények burgonyája”

A csicsóka Észak-Amerikából származó gumós zöldség, a napraforgó rokona. A gumója fagyálló, ezért ősszel nem kell betakarítani. Sőt, nem is szabad, mert a felszedett gumók nagyon hamar megfonnyadnak. A szegény ember burgonyájának is nevezték, valószínűleg azért, mert télen élelemmel látta el azokat, akiknek elszaporodott a kertjében – írja a Magyarmezőgazdaság.

A gumói nagyobb területen helyezkednek el a föld alatt. Héjuk lehet fehér vagy sárga, a húsuk hófehér, felszínük barázdált, nehezen tisztítható, azonban a fogyasztáshoz nem kell meghámozni. Az ízük nyersen a dióbélére emlékeztet, de leginkább a burgonyához hasonlóan párolva, főzve vagy sütve fogyasztják.

Gyógyhatása régóta ismert, hiszen a csicsóka gumójában levő poliszacharidok (inulin, levulin) zöme gyümölcscukorrá alakul. Az inulin vízben nem oldódó nagyméretű rost, és csak a vastagbél baktériumflórája képes részben feldolgozni, emiatt is étvágycsökkentő és hashajtó hatású, de egyeseknél felfúvódást is okozhat. Leginkább elhízásnál és cukorbetegségnél ajánlják, valamint a bélflóra regenerálásához.

Öt másik gyógynövény, aminek most van a szezonja

Nyaranta a gyógynövények virágainak van szezonja, ősszel inkább a bogyóik, a magjaik, esetleg a gyökerük-gumóik juthatnak szerephez. Mutatunk másik öt olyan Magyarországon honos gyógyhatású növényt is, amelyeket ebben az időszakban érdemes gyűjteni.

Gyermekláncfű

Másik ismert nevén pitypang. A gyermekláncfű kiváló a bélrendszer támogatására, és javítja az étvágyat is. Szabályozza a máj működését, fokozza az epe termelődését. Emellett fogyókúrákhoz is hasznos, valamint vízhajtó és méregtelenítő hatásáról is ismert. Mindemellett ízületi problémákra is bevethető.

Fekete nadálytő

Október végén még virágzik a fekete nadálytő. A gyökérzete pirrolizidinvázas alkaloidokat tartalmaz, ezért fogyasztani tilos! Csakis külső használatra javasolt, kiváló tinktúra vagy pakolás készíthető belőle. Remek az ízületekre, sportérülésekre, zúzódásra, ficamra, véraláfutásra, valamint visszér- és ínhüvely gyulladásra is.

Csipkebogyó

A csipkebogyó természetes C-vitaminforrás. Ezen kívül tartalmaz A- és B-vitamint, valamint antioxidáns polifenolokat, karotinoidokat, alma-, nikotin- és citromsavat, szénhidrátokat, cinket, rezet, vasat, magnéziumot, rostokat, valamint folsavat. Kiváló gyulladáscsökkentő, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Remekül használható ízületi gyulladás kezelésére, továbbá kiváló megfázás és influenza gyógyítására. Mindemellett segít székrekedés és enyhe epehólyag-problémák esetén is.

Bodzabogyó

A bodzabogyók nyersen nem fogyaszthatók! Erősíthetik az immunrendszert, valamint hatóanyagai felveszik a harcot a vírusok, köztük az influenza ellen is, de a magas koleszterinszintre is jó hatással lehetnek. A szárított bogyók isiász, fejfájás, fogfájás, szív- és idegfájdalmak kezelésére, valamint hashajtóként és vízhajtóként is használhatók.

Galagonya

A szeptember végén és októberben gyűjthető a galagonya. Régen leginkább köszvény ellen használták, később kezdték hasznosítani vérnyomáscsökkentőként. A galagonya kiváló szíverősítő és értágító, valamint remek szívelégtelenség, ritmuszavarok, artériás görcsök ellen is. Rugalmasan tartja a szívizomsejteket és az érfalakat, illetve segít a vérkeringési problémák enyhítésében. Nyugtató hatása miatt stresszoldó.


The Conversation

Ne hagyd ki!