Ki gondolta, hogy a szúrós mezei iringó egy szupernövény?
Fotó: Shutterstock

Három, itthon is termeszthető, különleges gyógynövény

Felsorolunk három, Magyarországon is előforduló, igazán különleges gyógynövényt. Amíg a mezei iringó vadon is elterjedt, illetve a kövirózsa a magyar kertek gyakori vendége, addig a macskafarok virágot jellemzően a gyógyhatása miatt termesztik hazánkban.


Mezei iringó, a szúrós gyógynövény

A mezei iringó (Eryngium campestre) meglehetősen kedveli Magyarország szárazabb területeit, kaszálóit, homokpusztáit, sziklás lejtőit. A növény rendkívül jól bírja a szárazságot, hiszen a gyökere nagyon mélyre nyúlik a talajban, ahonnan könnyen jut nedvességhez.

A mezei iringó szinte teljes egészében fogyasztható. A szúrós részek leválasztása után a fiatal hajtásai is ehetők. A levelei saláták részei lehetnek, valamint a zsenge szára leginkább főzve lehet az étkezések része. A gyökere pedig a fehérrépához hasonlóan hasznosítható.

A Magyar Mezőgazdaság megjegyzi, a gyökere görcsoldó, vizelethajtó, köptető, tejszaporító és serkentő hatású. Főzetét kiválasztószervi, epe- és bőrpanaszok, valamint hasmenés és görcsök esetén is alkalmazzák. A leveleiből és a virágaiból készített tea vízhajtásra illetve légúti betegségek kezelésére is alkalmas lehet.

A kövirózsa, mint szupernövény

Magyarországon igen elterjedt örökzöld növény a kövirózsa is. Leginkább dísznek tartják, gyógyhatásai miatt kevesen termesztik. Pedig igen gazdag például flavonoidokban, szabad aminosavakban, fenolkarbonsavban és C-vitaminban. A nedve gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, külsőleg fájdalomcsillapító, valamint baktérium és vírusölő hatású.

A kövirózsát a hűtő és összehúzó hatása miatt leginkább külső felhasználásra javasolják, például gyulladt kelésekre, orbáncra, rovarcsípésre, horzsolásra, vágásra, égésre. A présnedvét a népi gyógyászat jellemzően középfülgyulladások kezelésére használja.

A kozmetikai ipar elsősorban gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai miatt alkalmazza, egyebek mellett bőrregeneráló készítményekhez, napozás utáni testápolókhoz, de előfordul masszírozókrémekben és bőrnyugtatókban is.

A levelei leforrázva, teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására is alkalmasak lehetnek.

A macskafarok virág jótékony hatásai

A macskafarok virág hazánkban is beszerezhető, azonban a magyar nyelvű szakirodalma igen szűkös. Szintén egy leveleiben vizet raktározó növény. Sokan termesztik gyógyászati tulajdonságai miatt. A friss levélzetében található zselészerű anyag külsőleg használva hatékony lehet égési sérülések, kiütések, hólyagok, rovarcsípés, repedezett ajkak, pattanások, ajakherpesz, szájfekélyek és horzsolások ellen.

A népi gyógyászat belsőleg is használja. Hagyományosan a leveleiből készítenek főzetet köhögés, megfázás és ízületi gyulladások ellen.

Ne hagyd ki!