Otthon is sokan termesztenek gyógynövényeket
Fotó: Shutterstock

A divat is a gyógynövényeknek kedvez

Dinamikusan növekszik a gyógynövényes termékek piaca Magyarországon és nemzetközileg is. Hazánk adottságai ráadásul kifejezetten jónak számítanak a gyógynövénytermesztés számára.


Növekvő gyógynövénypiac

Az étrend-kiegészítők, a reformtermékek, az egészséges élelmiszerek és a health product-ok piaca 5-8 százalékos növekedést mutat évente. A nemzetközi trendek miatt hívószóvá vált a „gyógynövény”, ami miatt a hazai gyógynövényes termékek fogyasztása is jelentősen emelkedett a közelmúltban.

Önmagukban igen divatosak a gyógynövényes termékek, a gyógynövényekről beszélni. A magyar háztartások egészségüggyel, illetve egészséggel összefüggő kiadásai folyamatosan növekednek. Ennek oka egyrészt az elmúlt évek zöldhulláma és az egészségtudatos életmód népszerűsége, valamint a részleges bizalomvesztés a szintetikus hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel szemben, ami egyben lehetőséget teremt a természetes gyógymódok, természetes hatóanyagok felhasználására

- közölte a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács az Agrárszektor.hu-val.

Jelentős területeken termesztünk gyógynövényeket

28-31 ezer hektáron termesztünk gyógynövényeket Magyarországon. A termőterületek méretében előforduló éves ingadozás a nemzetközi piaci trendekkel, az integrátori szereplők tevékenységével és az időjárásra érzékenyebb fajok ültetési területinek nagyobb arányú változásával magyarázható.

Az aktuális pályázatok miatt azonban akár a másfélszeresére is nőhet ezen területek mérete a közeljövőben. Nagyobb arányú növekedésre például a levendula, a csipkebogyó és az édeskömény esetében lehet számítani. Emellett jelentős mennységű kaprot, székfű kamillát, cickafarkat, oregánót, ánizst, kakukkfüvet, borsfüvet és citromfüvet is termesztenek hazánkban.

A gyógy-, aroma- és fűszernövények termesztésével, gyűjtésével és feldolgozásával foglalkozó vállalkozások mellett az agrár-, az élelmiszer-, a kozmetikai- és a gyógyszerágazatok is profitálnak ezekből a növényekből hazánkban.

A hazai gyógynövénydrog-előállítás körülbelül 60 százaléka exportra megy. A legnagyobb piacaink Németország, Franciaország, Olaszország és Svájc.

Van olyan gyógynövény, ami hungarikumnak számít

Hazánk adottságai kifejezetten jónak számít számos gyógyhatású növény termesztésére. Az itthon előforduló gyógynövények között kiemelkedik az alföldi kamillavirágzat (vagy másik nevén az orvosi székfű), hiszen hungarikumnak számít.

A növényből évente 200-500 tonnát gyűjtenek be idehaza, jellemzően a Tiszántúlon. Az idén tavaszra jellemző száraz, meleg idő azonban jelentősen visszaveti a kamilla csírázását és gyenge hozamot eredményez.

Az Alföldön, vadon fellelhető kamillavirágzat minősége eltér a termesztettétől, hiszen erősebb, zamatosabb, kellemesebb illatú és kesernyés ízű. Nem esik szét és kevésbé porzik a feldolgozása során, valamint az illóolaját is jobban megtartja.


Ne hagyd ki!