Fontos hírek érkeztek a kukoricaszektorból
Forrás: Shutterstock

Most nem pattogatott kukorica készül a kukoricaszektorban

Két fontos hírrel is jelentkezett a magyar kukoricaszektor: országos szintű kutatásról, fejlesztésről és nagyberuházásról is szó van.Kísérleteznek a fajtákkal

Idén tizenötödik alkalommal indította el három szervezet (a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) és számos gazda az országos szintű kukorica posztregisztrációs fajtakísérletét. A teszt során többek között azt vizsgálták, hogy hogyan hatnak a különböző termőhelyek és a helyi időjárás a különböző kukoricafajok fejlődésére.

12 fajtatulajdonos mintegy 46 hibridjét vetették el tavasszal 11 különböző terműhelyi adottságokkal rendelkező termőterületen: Abaújszántón, Bólyon, Hajdúböszörményben, Iregszemcsén, Jánoshalmán, Jászboldogházán, Mezőhegyesen, Püskin, Székkutason, Szombathelyen és Tordason. A települések közül Abaújszántót azonban ki kellett zárni a rendkívül magas betakarításkori víztartalom miatt. Az értékelést az összes helyszín adatainak beérkezését követően a Nébih szakemberei végezték – írja a nak.hu

„A kísérlet eredményeit minden évben nagyon várják a gazdálkodók, hiszen az objektív adatok fontos visszajelzést adnak számukra, hogy adott fajták milyen eredményekre képesek. Ezáltal képet kapunk arról is, hogy az egyre gyakoribb időjárási stresszhelyzetek és a változó klíma negatív hatásait mennyire ellensúlyozzák a hibridek. Nagy öröm számunkra, hogy a nemesítők folyamatosan keresik a kihívásoknak ellenálló fajtákat, ez az idei kísérleti sorban is megjelent”

- mondta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke pedig kihangsúlyozta, hogy:

„A köztestület a kísérletben szereplő fajtasorra ajánlati fajtalistaként tekint, hangsúlyozva, hogy a vizsgálatban résztvevőkön kívül számos kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére.”

A kísérlet részletes eredményeiről ezen a linken tájékozódhatsz.

Nagyberuházás a szektorban

Még maradunk egy kicsit a kukorica-szektorban: az Agroinform.hu cikke arról írt a napokban, hogy Európa legnagyobb gyorsfagyasztott csemegekukorica-feldolgozó vállalata jön létre Karcagon mintegy 14,5 milliárd forintból. A beruházás egy több mint 30 éves múltra visszatekintő, magyar tulajdonú családi vállalkozás, az Agrosprint Zrt. nevéhez fűződik.

A nyolc hektáros területen megvalósuló zöldmezős beruházás 2023-ban készülhet el teljesen. Az új üzemben a feldolgozás 9.500 négyzetméteren fog történni, amihez közel 6.000 négyzetméteres mélyhűtő kapcsolódik majd. Emellett egy 15.000 négyzetméteres biológiai szennyvíztisztító üzem is létesül. A fejlesztés több mint 60 új munkahelyet hozhat létre.

Fő termékük a fagyasztott csemegekukorica lesz, de emellett további 15 növényt (zöldborsót, kukoricát, zöldbabot, szemesbabot, meggyet, cseresznyét, főzőtököt, paprikát, brokkolit, karfiolt, sütőtököt) is feldolgoznak.

Az új üzemben várhatóan évi 35.000 tonna készterméket fognak előállítani, ami közel 75.000 tonna szántóföldi nyersanyag feldolgozását jelenti. Ezt a vállalat kizárólag magyar termelőktől szerzi majd be.

Ne hagyd ki!