Elfeledett karácsonyi ételalapanyag a nyúlhús
Fotó: Shutterstock

Nagy kedvencből vált mellőzötté ez a karácsonyi magyar étel

Zsírszegény, egészséges, ízletes és sok van belőle. A második világháborúig karácsonykor is ettük, utána viszont teljesen kiment a divatból.



A nyúlhús régi alapanyaga a magyar konyhának. Többféleképpen (sütve, rántva, pörköltnek) is elkészíthető. A magyarok azonban méltatlanul mellőzik ezt a fehérjeforrást, bár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nyúl Terméktanács adatai szerint a hazai nyúlágazat az elmúlt években sokat fejlődött, írja a Vince.hu.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, a pozitív trendet csak az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzet tudta megtörni. A NAK és a Nyúl Terméktanács piaci körképe szerint az ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért le, 2023-ban azonban a vártnál is jelentősebb volt a visszaesés. 2023-ban 20%-os termeléscsökkenésről lehet beszélni az első félév adatait vizsgálva. (Pedig még fogyasztásösztönző kampány is indult.)

Bár a nyúlhús kiváló fehérjeforrás, a magyarok körében mégsem elterjedt a fogyasztása, a hazai nyúlágazat ezért jelentősen exportorientált. Ez garantálja a magas minőséget, a termőknek ugyanis – az európai uniós előírások mellett – teljesíteniük kell a külföldi vevők sokszor az uniósnál is szigorúbb elvárásait.

Nagyjából 60 nyúltelep működhet jelenleg a hazánkban. A teljes állomány körülbelül 100 ezer anyanyúl és azok szaporulata. Emellett két vágóhíd működik Magyarországon, amelyek szinte kizárólag hazai alapanyagból dolgoznak. 2021-ben nagyjából 4,3 millió nyulat vágtak le az említett üzemek, ami a teljes európai termelés 3,5 százaléka. Ezzel a mennyiséggel a kontinens negyedik legnagyobb nyúlhús-előállító országa voltunk.

A magyar nyúlhúsnak magas a fehérjetartalma, valamint alacsony a zsír-, a koleszterin- és a nátriumtartalma, ami megfelel az egészséges táplálkozás elvárásainak. Bár a hazai termelés igen jelentős, itthon mégsem népszerű a nyúlhús. Manapság egy lakosra számolva átlagosan 20 dkg fogy évente belőle Magyarországon.

A nyúl sokáig nemcsak húsvét környékén, de karácsonykor is gyakran került a magyarok asztalára. Igazi ínyencségnek számított. A Divat Ujság 1908-ban kiadott Főzőkönyve például az alábbi karácsonyi menüsort javasolta: „Káposztaleves kaláccsal és piritós zsemlével; nyúlsült és kappan; mákos gubolya és metélt; sütemény; diós és mákos patkó; kétféle ostya; méz; gyümölcs, szőlő, körte, alma; sajt.” Esetleg: „Marinált hal (fogas vagy süllő); pácolt nyúl vajas tésztával körítve; az elmaradhatatlan, minden háznál otthonos mákos tészta (metélt, bobájka vagy kifli); pulykapecsenye olasz salátával és befőtt gyümölccsel; parfé; apró sütemény; friss gyümölcs; dió, méz, ostya stb.”

A pulyka ekkor még sehol, csak jóval később lett „sztár”. Eközben a nyúl állócsillagként tündökölt. Még a második világháborút követő szűk esztendőkben is arra buzdították az újságok a háziasszonyokat, egész évben spóroljanak, hogy cserébe (nyúlban) gazdag menüt ehessen a család karácsonykor. A kor konkrét nyulas receptjei december 24-re: nyúlgerinc rizzsel, nyúl aprólépkból készült leves. A nyúlnak Magyarországon az 50-es években áldozott le.

Az interneten azért lehet találkozni karácsonyi nyulas receptekkel. A teljesség igénye nélkül: készíthetünk nyúlhúst baconnel és áfonyával, vagy tepsis nyulat fűszeres sült almával. (Németországban és Latin-Amerikában a mai napig előszeretettel készítenek nyulas ételeket az ünnepekre.)


Ne hagyd ki!