Pontyra mentek az orvhalászok, ők akadtak horogra
Fotó: Shutterstock

Horogra akadtak a hortobágyi orvhalászok

Orvhalászokat értek tetten a rendőrök 147 kilogramm ponttyal a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság. Csodálod, hogy ilyen árak mellett egyre több az orvhalász?


A halőrök tettek bejelentést hétfőn hajnali négy óra körül arról, hogy két férfi tiltott eszközökkel horgászik a nemzeti parkban. A rendőrök a halőrökkel közösen tetten érték a két orvhalászt, és harmadik társukat, aki a sofőr volt. Egyikük elfutott a helyszínről, de másnap önként jelentkezett a rendőrségen.A gépkocsiban több horgászbotot és 147 kilogramm, zsákokba rejtett pontyot találtak. A tájékoztatás szerint mindhárom kunmadarasi férfi beismerő vallomást tett, ellenük lopás és orvhalászat megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

A hazai halászati ágazat roppant nehéz időszak után érkezett el az őszi lehalászáshoz. Németh Istvánt, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnökét idézve mi is írtunk arról, hogy nagyon rossz eredményeik vannak, miután az elhúzódó aszály, a megemelkedett takarmány- és energiaárak is sújtották az ágazatot. A magyar tógazdaságok összterülete 26 ezer hektár, de több 100 hektárnyi felület egyszerűen kiszáradt a 121 éve nem látott aszályban.

A dél-dunántúli halgazdaságok különösen rossz állapotba kerültek a nyáron. A tavak nem tudtak feltöltődni vízzel, valamint az elmúlt két csapadékmentes tél miatt a talajvíz is mélyebbre húzódott. A talaj ezért – a villámárvizek kivételével – minden nedvességet elnyelt, és a vízpótlásra sem volt lehetőség.

Hazai pontyból és afrikai harcsából minden család asztalára juthat karácsonykor, azonban csukából, süllőből, szürkeharcsából nem biztos, hogy elegendő lesz a kínálat. Pontyból ki tudják szolgálni a horgászszektor szereplőit is, de az exportjuk részarányát csökkenti a szektor. Busából és amurból jut kivitelre, de azokra egyébként is kisebb a kereslet idehaza. A karácsonyi időszakban minden nagyáruházban, vásárcsarnokban és egyéb árusítóhelyen megtalálható lesz a magyar hal. Pontyból nem lesz hiány, az élő hal ára azonban mintegy 40 százalékkal magasabb szintre került. A ponty kilója 1800 és 2200 forint között alakul ebben az évben.


Ne hagyd ki!