A kevesebb néha több, de hogyan? Mikrogranulátumok a TIMAC AGRO ajánlásával
Fotó: TIMAC AGRO

A kevesebb néha több, de hogyan? Mikrogranulátumok a TIMAC AGRO ajánlásával

Ha nyomon követjük az elmúlt évtizedek változási tendenciáját, akkor megfigyelhetjük, hogy a dolgok egyre kisebbek lesznek. Régen a számítógépek szoba nagyságú mérettel rendelkeztek, manapság pedig a zsebünkben elférnek és ráadásul sokkal nagyobb tudással bírnak. Nincs ez másképp az agráriumban sem. A mikrogranulátumok figyelemre méltó termékek a mai modern mezőgazdaságban, kis méretük ellenére nagy hatást gyakorolnak a növények kezdeti fejlődésére, ami azért kiemelten fontos, mert ebben a kritikus időszakban kerül megalapozásra a várható termés mennyisége. A TIMAC AGRO számos lehetőséget kínál a termelőknek a növényeikben rejlő maximális genetikai potenciál eléréséhez, ezek közül most beszéljünk a mikrogranulátumokról!

Piaci kitekintés

A mikrogranulált startertrágyák piaci helyzetét elemezve láthatjuk, hogy változó érdeklődés mutatkozott a termelők részéről ezen termékek iránt. A kezdeti népszerűség után, az elmúlt körülbelül 5 évben piacuk csökkent, általánosságban 5000 tonnáról 2000 tonna alá esett a megvásárolt mennyiség. Mostanság ismét előtérbe került használatuk, ez köszönhető a hirtelen megnövekvő inputanyagáraknak és termékhiánynak. Ebben a helyzetben is elfogadható áron juthattak hozzá a termelők a mikrogranulátumokhoz, így ismét emelkedni kezdett a felhasznált mennyiség. A TIMAC AGRO élenjáró ezeknek a termékeknek a forgalmazásában. 2014-ben kezdtük értékesítésüket és azóta is a piac jelentős részét a mi termékeink teszik ki. Ez többek között a minőségnek és a hozzáadott értéknek - biostimulátor és speciális hatóanyagok - köszönhető.

Használatuk jelentősége

Alapjáraton a mikrogranulált startertrágyázás legfontosabb feladata, hogy gyorsan és elérhető formában biztosítson tápanyagot a csíranövények számára a kezdeti időszakban. Ez azért kiemelten fontos, mert a fiatal növény fejletlen gyökérzetével csak közvetlen közelről képes felvenni a számára szükséges tápanyagokat a gondtalan fejlődése érdekében. A vegetációs időszak kezdetekor, a csíranövény a benne elraktározott tartalék tápanyagokat gyorsan hasznosítja, így minél előbb szükséges azoknak pótlása. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, tehát nem áll rendelkezésre a szükséges tápelem, vagy nem megfelelő formában van jelen, akkor ez a növekedés lassulását és akár súlyos terméskiesést is okozhat. A mikrogranulált startertrágyák gyorsan oldódó formulája elérhetővé teszi a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat könnyen felvehető formában, ez egy nagy előnyük a hagyományos, nagyszemcsés műtrágyákkal szemben. Kijuttatásuk kis méretüknek köszönhetően egyszerűen kivitelezhető, hiszen vetéssel egy menetben történik, a mag közvetlen közelébe, ezért többek közt precíziós gazdálkodásban is tökéletesen beilleszthető.


Ezek a műtrágyák a növény kezdeti, robbanásszerű fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazzák. Legfontosabb alkotóeleme a foszfor, mellette pedig számos mezo- és mikroelem, melyek együttesen támogatják a növényeket. A fiatalkori növény foszforhatóanyag igénye 5-10 kg/ha is lehet, mely szükséges az erős gyökérzet kialakításához. A gyors és erőteljesen növekedő állomány nagyobb ellenállóképességgel rendelkezik az egyes kártevőkkel szemben is. Arról sem feledkezzünk meg, hogy manapság időjárásunk igen szélsőséges körülményeket alakít ki, mely a fiatal növények életében fokozott kockázatot jelentenek. Az aszálytünetek egy gyenge gyökérzettel rendelkező növényen, sokkal hamarabb és sokkal erőteljesebben jelentkeznek, sok esetben visszafordíthatatlan folyamatokat előidézve.

Fotó: TIMAC AGRO

TIMAC AGRO ajánlása

Számos lehetőséget kínálunk partnereink számára, legyen szó akár lúgos, akár savanyú kémhatású talajokról. Ezt a termékeinkben található biostimulátor teszi lehetővé. A lúgos talajokra kifejlesztett termékeinkben MPPA DUO, a savanyú talajoknál pedig PHYSIO PRO biostimulátor hatóanyag található, mely az MPPA DUO esetében védi a tápelemeket a lekötődéstől a talajban, ezzel könnyen felvehető lesz a növények számára, a PHYSIO PRO pedig támogatja a tápelemek, ezek közül kifejezetten a kalcium beépülését. Emellett fokozzák az élettani folyamatokat, melyek a kezdeti fejlődés során nagy szerepet játszanak a stressztűrőképesség kialakításában. Ezek a biostimulátor hatóanyagok a mikrogranulált startertrágyáinkban is megtalálhatóak. A savanyú talajra fejlesztett termékekben még egy plusz speciális hatóanyag is található, ez pedig a MESCAL. Ez egy tengeri algafaj elmeszesedett váza, mely fiatal korának és nagy reaktív felületének, valamint mikroporózus szerkezetének köszönhetően, hatékony pH korrekcióra és az optimális pH fenntartásása képes. A talaj kémhatását jelentős mértékben befolyásolja a magágyba juttatott startertrágya, viszont talajspecifikus termékek használatával a talaj pH értéke könnyen korrigálható. Termékeink közt jelenleg háromfélemikrogranulált startertrágya található, különböző talajadottságokra és a növény igényekre szabva:

PHYSIOSTART: 8% N; 28% P₂O₅; 23% SO₃; 2% Zn (PHYSIO PRO biostimulátor és MESCAL)

Elsősorban savanyú és semleges kémhatású talajokon javasolt alkalmazni. Könnyen felvehető, védett tápelemeket tartalmaz és a benne található biostimulátor elősegíti a gyors és egyenletes kezdeti fejlődést.

GREENSTART: 16% N; 40% P₂O₅; 5% SO₃; 2% MgO; 2% Zn (PHYSIO PRO biostimulátor)

A magas foszfor- és nitrogéntartalom miatt kifejezetten nagy segítséget nyújt a korai fejlődési stádiumban. Összetétele szempontjából elsősorban kukorica startertrágyázására ajánlott.

DUOSTART: 12% N; 20% P₂O₅; 32% SO₃; 2% Zn (MPPA DUO biostimulátor)

Elsősorban lúgos talajra kialakított termék, mely a magas mésztartalmú talajokon védi a tápelemeket a lekötődéstől és segíti a csírázási folyamatot, támogatja a fiatal növények kezdeti fejlődését.

Fotó: TIMAC AGRO

Az elmúlt évek negatív gazdasági és környezeti hatásainak köszönhetően a termelői visszajelzések egyértelműen alátámasztják, hogy kevesebb komplex műtrágyát használnak a gazdálkodók a vetések alkalmával. Viszont a növényeket nem lehet magukra hagyni, különösen nem a termésmennyiség szempontjából egyik legkritikusabb állapotban, a kezdeti fejlődéskor. Ezért a mikrogranulált startertrágya egy kiváló megoldás lehet az Ön számára is!

További részletekért keresse TIMAC AGRO szaktanácsadóját és kövessen minket folyamatosan frissülő Facebook oldalunkon. (x)


Ne hagyd ki!