Mi történt a Velencei-tóval? Már-már csoda
Fotó: Shutterstock

Mi történt a Velencei-tóval? Már-már csoda

Jelentősen megnőtt a Velencei-tó vízszintje, majdnem háromszorosa a két évvel korábbinak. Közben a Balaton szinte már rendszeresen kiönt.

Vasárnap reggel Agárdnál 145 centimétert mutatott a Velencei-tó szinte – olvasható az Országos Vízjelző Szolgálat adataiból. A javulás a télen kezdődött, februárban már 75 centit mértek a gyászos 2022-es kritikusan alacsony, 53 centiméteres vízálláshoz képest.

Az elmúlt időszakban ez az emelkedés tovább folytatódott, mára közel egy méterrel emelkedett a Velencei-tó vízszintje. Ez az érték már meghaladja a 140 centiméteres alsó szabályozási szintet. Mindehhez nemcsak a csapadékos időjárás kellett, hanem az is, hogy a közeli tározókból pótolják a tó vizét – olvasható az Infostarton.

Közben Ábrahámhegynél olykor kritikus a Balaton vízszintje. Vella Zsolt polgármester arról beszélt a megyei lapnak, hogy a partszakasz kétharmada víz alatt van, és bár már évekkel ezelőtt felmerült az igény egy partvédőmű építésére, az még nem készült el.

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a Dunántúl második legnagyobb tavának partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők.

Míg a Balaton partján az átlagosnál is súlyosabb volt a forgalom visszaesése tavaly, addig a közeli Velencei-tónál kifejezetten jól alakult az év. Lepsényi Kornél, az OTP Ingatlanpont velencei irodájának vezető értékesítési tanácsadójának elmondása szerint 2023-ban „rekordközeli” volt a bevételük. Főleg családi házakat tudtak eladni a 60-80 millió forintos ársávban. A 100 millió forint feletti ingatlanokra csekély volt a kereslet, de ha akadt valami kuriózum, például egy jól megépített nádfedeles ház, arra találtak vevőt. Jellemzően nem üdülőket, hanem állandó lakhatási lehetőségeket kerestek a vásárlók. Hasonlót tapasztaltak tavaly a Balaton déli partjának ingatlanszakértői is, ám míg ott ez szokatlan volt, addig itt ez a természetes: a Velencei-tó vidékére már jó ideje leginkább a közeli főváros békés, tóparti agglomerációjaként tekintenek az otthonkeresők.

Ne hagyd ki!