Hét napra vonatkozó időjárás-előrejelzés érkezett
Fotó: Shutterstock

Véget ér az enyhe idő: erős lehűlés és fagy várható

Az előző években több olyan márciusunk volt, amikor időjárásunkat döntően száraz, hideg, északkeleti áramlás határozta meg. A jövő hét közepén ismét kialakul térségünkben ez az áramlási irány, ami előreláthatólag erős lehűlést és fagyokat hoz.


Véget érhet a tavaszias idő

Egészen keddig marad az átlagosnál jóval enyhébb, tavaszi idő. Térségünktől délre, egy légörvény áramlási mezejében többször nedves levegő érkezik fölénk, így ma és szombaton sokfelé várható eső. Azonban a csapadék mennyisége területi átlagban jellemzően 5 mm alatt marad.

A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul. Az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben többnyire 14 és 19 fok közé melegszik a levegő.

A jövő hét elején várhatóan egy anticiklon alakul ki Skandinávia fölött, mely északkeletire fordítja fölöttünk az áramlás irányát. Ez markáns lehűlést jelent hazánkban szerdától. Kisebb csapadék is várható, akár hó is hullhat, csütörtöktől pedig megjelennek az éjszakai fagyok - írja friss, agrometeorológiai jelentésében a HungaroMet.

Mi a helyzet a mezőgazdasági területeken?

Az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, jó állapotban vannak. Ezen a télen sem volt olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna. A kórokozókat és a kártevőket csak kissé tizedelte meg a január második hetétől a hónap végéig jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lett volna szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek. A talajfagy a maximális mélységét (5-25 cm) január közepén érte el ezen a télen, ami igen sekély és az is csak rövid ideig tartott. A tél jelentős részében egyáltalán nem volt fagy a talajban. Belvízfoltok főleg az Alföldön fordulnak elő, ezek kiterjedése lassan csökken. A vízborítás alatt álló őszi vetéseknek a hideg idő a kedvezőbb, +4, +5 Celsius fokos napi középhőmérséklet alatt kevésbé károsodnak. December második felében, január első hetében, valamint februárban azonban jelentősen meghaladta a hőmérséklet ezt a küszöbértéket. A vetések meg is sínylették a tartós vízborítást, főleg a repce, mely a belvízfoltokban ki is pusztult. A nem belvizes területeken az őszi vetések már tavaszi fejlődésnek indultak az enyhe időben. Az ország nagyobb részén egy kis (az Alföld déli részén kicsit nagyobb) esőre szükség lenne, mert a talaj fölső része kezd kiszáradni, miközben északon sokfelé továbbra is túltelített a talaj.

A gyümölcsfák nedvkeringése is megindult, a korai csonthéjasok már az északi országrészben is virágzás előtt állnak, délen pedig a korai fajták virágoznak. Ennek még súlyos következményei lehetnek a folytatásban egy nagyobb fagy kialakulása estén. A kajszi a virágzás fenológiai fázisában -2, -3 Celsius foknál erősebb fagy estén már károsodik, márpedig még nagyon korán van ahhoz, hogy ettől nagyobb fagy ne legyen. 2021-ben és 2022-ben például március közepén -10 fok körüli fagyok is előfordultak az egész országban, amikor a márciust hideg, száraz északkeleti áramlás dominálta. Megpattant a rügy a körtéken és birsen is.

Ne hagyd ki!