Napraforgó, időjárás előrejelzés
Photo by todd kent on Unsplash

Július közepéig kitarthat a hőhullám

Nem várható csapadék a következő egy hétben, ami kedvez az aratási munkáknak. A kukorica és a napraforgó fejlődéséhez azonban kellene csapadék az ország középső részén. A 30 fok feletti napi csúcshőmérséklet a hónap közepéig is kitarthat - áll az OMSZ agrometeorológiai jelentésében.


A következő 6-8 nap során számottevő csapadék nem valószínű, így a talaj sokat fog száradni, az aszályos terület kiterjedése nőni fog, tartósabban vizes állományok nem várhatók. A hőmérséklet a pénteki 26-31 fokos csúcsértékekről tovább emelkedik majd, jellemzően 30 fok fölött, 35 fok közelében valószínűek a maximumok. Ez a hőhullám tartósabbnak ígérkezik, a hónap közepéig jó eséllyel kitart - írja az OMSZ.

Az elmúlt 10 nap során nagy területi változékonyság mellett többnyire 10 és 70 mm közötti csapadék hullott, a legtöbb a Dunántúlon és a Tiszántúlon, miközben egyes területek az országban csaknem teljesen szárazon maradtak. Aszályos körülmények jelenleg az ország középső részén vannak, helyenként már súlyos fokozat is előfordul.

Rekord meleg volt az első félévben

A hőmérséklet összességében 3-4 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a június összességében az ötödik legmelegebb hónapnak bizonyult 1901 óta, az első félév pedig a legmelegebbnek.

A Duna-Tisza és a Maros-Körös közén kellene a csapadék

A vegetáció, így ültetett növényeink is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések már beértek, zajlik az aratás. A csapadék árt a termés minőségének, megnő a szemnedvesség, a sokszor sáros, néhol belvizes táblákon nem lehet a gépekkel mozogni.

A napraforgó és a kukorica virágzik, most igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 mm eső lenne az ideális. Az elmúlt napok csapadéka nagyon jól jött az állományoknak, már ahol jeget nem kaptak. A talaj hazánk nagyobb részén most elegendő nedvességet tartalmaz az optimális fejlődéshez, nagyobb gond a Duna-Tisza és a Maros-Körös közén van.

Ne hagyd ki!