Egy kis eső áztathatja meg a szántóföldeket a hétvégén
Fotó: Shutterstock

Fagyra és csapadékra is számíthatunk a hétvégén

Megérkezett a legfrissebb, egy hétre vonatkozó időjárás-előrejelzés! Péntek reggel többfelé fagy a keleti országrészben. A szombat sokfelé egy kis csapadékot ígér, majd a jövőhét enyhe és többnyire száraz időt mutat.


A következő napok időjárása

Pénteken reggelre az ország keleti felén várható sokfelé 2 m-es magasságban is fagy, majd enyhül az idő, a jövő héten már nem valószínű fagy és délutánra újra 20 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Szombat délutántól vasárnap reggelig várható egy csapadékhullám, melyből a jelenlegi számítások szerint többnyire 2-10 mm csapadék ígérkezik, délkeleten ennél kevesebb valószínű – írja a met.hu.

Az országnak mintegy felén várható az elvetett őszi búza keléséhez elegendő eső. Vasárnaptól a jövő hét végéig a reggeli pára- és ködfoltok megszűnése után nagyobb részt napos idő várható számottevő csapadék nélkül.

Így alakultak az előző napok

Az elmúlt egy hét során az ország döntő részén egyáltalán nem hullott csapadék, csak néhol fordult elő kisebb eső, zápor, de a csapadékösszeg a 2 mm-t sehol nem haladta meg. Jelentős eső utoljára szeptember utolsó és október első napján esett. A csapadékos szeptember után tehát az október eddig száraz idővel telt, így az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege is egyre nagyobb területen fordul át újra csapadékhiányba. A talajok felszín közeli rétege is sokat száradt, a felső néhány centiméter teljesen száraz. Kb. 5 cm alatt van egy hol vékonyabb, hol vastagabb, még többnyire kellően nedves réteg, majd a nyáron alaposan kiszáradt, mélyebb rétegekben (jellemzően 60-80 cm alatt) szintén kevés a nedvesség, bőven lenne hely az őszi és téli csapadék számára.

A hőmérséklet több fokkal az átlagos értékek fölött alakult az elmúlt napokban: délutánra 20 Celsius fok köré melegedett a levegő, hétfőn országszerte 20 fok fölé, és a hajnalok is többnyire enyhék voltak. A tegnapra érkezett hidegfront mögött érkezett hideg levegő ma reggelre már ugyancsak éreztette hatását: az Északi-középhegység északi oldalán, illetve Kecskemét széles térségében 2 m magasságban is fagyott, de e mellett sokfelé volt deres a fű reggelre, tehát talajmenti fagy nagyobb területen alakult ki.

Helyzetjelentés a szántóföldekről

A kukorica betakarítása még tart, a száraz idő ehhez kedvező volt, csak a hozam kiábrándító. Az augusztus 20-a után érkezett bőséges csapadék hatására a repcét már kellően nedves talajba lehetett elvetni, és azóta is szépen fejlődnek az állományok. Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a talajokban. A már elvetett táblákra viszont nagyon jól jönne egy locsolás, hogy a kelés szépen meginduljon, mert a fellazított talaj felső néhány centiméteres rétege már kiszáradt. A határban néhol látványosan virágzik a napraforgó árvakelés.

Augusztus 20. után több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepére a talaj felső néhány centiméteres rétege kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén az optimális körül jár.


Ne hagyd ki!