Még tart a nyári növények betakarítása
Fotó: Shutterstock

Ha a nyár nem is, az ősz a magyar gazdáknak kedvez

Az elmúlt napok száraz és enyhe időjárása kedvező körülményeket teremtett a mezőgazdasági munkákhoz. E közben a talaj is kellően nedves mind a repce fejlődéséhez, mind a kalászosok vetéséhez.


Nem állt meg a munka a magyaroroszági szántóföldeken

A nyári növények betakarítása még tart, a száraz idő ehhez kedvező volt. Az augusztus 20-a után érkezett bőséges csapadék hatására a repcét már kellően nedves talajba lehetett elvetni, és azóta is szépen fejlődnek az állományok. Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a talajokban – írja a met.hu.

Augusztus 20. után több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az ország nagyobb részén az optimális körül jár, míg keleten jócskán meghaladja azt.

Így alakult az elmúlt napok időjárása

Az elmúlt egy hét során az ország döntő részén egyáltalán nem hullott csapadék, csak néhol fordult elő kisebb zápor. Jelentős eső utoljára szeptember utolsó és október első napján esett. Azonban a csapadékos szeptember miatt az elmúlt 30 nap csapadékösszege még így is meghaladja az ilyenkor szokásos értéket az ország nagy részén.

A talajok felszín közeli rétege az elmúlt napokban száradt, de így is kellően nedves, sőt az Alföld középső tájainak kivételével a felső fél méteres talajréteg is közel telített. A mélyebb rétegekben még bőven van hely az őszi és téli csapadék számára.

A hőmérséklet az átlagos értékek körül alakult az elmúlt napokban: délutánra 20 Celsius fok köré melegedett a levegő, míg a hajnalok is többnyire enyhék voltak. A leghidegebb reggel hétfőre alakult ki, ekkor többfelé volt talajmenti fagy.

A folytatás is jó, de száraz időt ígér. A hőmérséklet sem sokat változik, fagymentes éjszakák, délutánonként pedig 20 fok körüli maximumok várhatók.


Ne hagyd ki!